Ny professor inom gjutningsteknik

Den 1 september tillträdde professor Arne Dahle sin tjänst inom forskningsmiljön Material och tillverkning.

I sin forskning undersöker Arne vad som händer med strukturerna i lättmetaller som aluminium och magnesium när de stelnar.

- En bit metall består av tusentals miljoner kristaller som ser ut som små träd. Genom att undersöka stelningsprocessen i metallen kan man förstå hur kristallerna bildas. Man kan lära sig att kontrollera hur kristallerna ska bildas och hur de ska växa. På så sätt går det att förbättra de mekaniska egenskaperna i metallen, som till exempel att göra den starkare eller mer formbar, berättar Arne.

Utvecklingen av nya materialegenskaper är av stor vikt för industrin då den ger en möjlighet till att ta fram en billigare och mer flexibel tillverkning. En stor del av lättmetallforskning är inriktad mot bilbranschen där man bland annat försöker ta fram så lätta och miljövänliga bilkomponenter som möjligt.

Intresset för just aluminium ligger mer eller mindre i generna hos Arne. Under uppväxten i Sunndalsøra i Norge, bara ett par hundra meter ifrån Europas största aluminiumfabrik, var det svårt att inte påverkas av stadens industri.

- Som student sommarjobbade jag på fabrikens gjutningsavdelning. Där blev jag nyfiken på processerna bakom smältningen av metallen och hur allt fungerade. Min nyfikenhet gör att jag ständigt vill veta mer, därför passar forskning mig. Som forskare är man ju en upptäcktsresande som hela tiden får utforska nya territorier, säger Arne.

De senaste 15 åren har Arne arbetat och forskat vid University of Queensland i Brisbane, Australien. 1999 började han genom sin kontakt med Ingvar L Svensson på JTH att samarbeta med forskningsmiljön och utbildningen i Jönköping. Under åren har ett femtontal studenter från JTH:s masterprogram Produktutveckling och Material varit i Brisbane och skrivit sitt examensarbete, med Arne som handledare. I september 2010 installerades Arne som hedersdoktor vid JTH. Valet att nu flytta till Sverige och Jönköping känns självklart:

- Den största anledningen till att jag vill arbeta vid JTH är att det här finns en världsledande forskningsgrupp inom gjutning och gjutna material. Eftersom det även finns ett nära samarbete med industrin och branschorganisationen Swerea SWECAST är möjligheterna stora. Forskningsmiljön här är oerhört stark -vi är nu fyra professorer som tillsammans kan bygga upp något som kan bli det bästa i världen inom vårt område!

2013-09-17