Färgrik och fängslande mötesplats för samverkan

Vad har Leif Mannerström gemensamt med Cirkus Cirkör? De vill båda göra livet lite roligare och godare för äldre människor. Därför fanns de på plats i Jönköping i början av mars då konferensen Elmia Äldre och mässan Pigg Pensionär anordnades.

I Sverige blir vi allt äldre och nästan en femtedel av befolkningen är över 65 år. Intresset för äldre och äldreomsorg är stort och för sjätte gången anordnade Hälsohögskolan en konferens med fokus på äldre, i år tillsammans med Regionförbundet.

– Elmia Äldre är en mötesplats för samverkan mellan oss forskare, praktikerna och de äldre själva, säger Marie Ernsth Bravell universitetslektor i gerontologi vid Hälsohögskolan. Konferensen ger möjlighet för alla som är intresserade av äldre och åldrande att lyssna på nya rön och diskutera utvecklingsområden. Forskare och yrkesverksamma får träffa varandra och diskutera forskning och implementering på ett unikt sätt.

Regeringens representanter inledde mässan

När klockan slagit nio hälsade Åke Wahlin, professor på Institutet för gerontologi vid Hälsohögskolan alla besökare välkomna till Elmia Äldre 2014. Han fick också presentera konferensens första talare regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm som berättade om regeringens satsning på de äldre.

Under de senaste fyra åren har regeringen satsat 4,3 miljarder kronor och enligt Eva Nilsson Bågenholm har det skett otroligt mycket positivt under åren.

–  Vi mäter och följer upp kvalitet på ett naturligt sätt och det måste vi fortsätta med trots att just den här satsningen snart är slut, säger hon.

För att inviga Elmia Äldre fanns barn- och äldreminister Maria Larsson på plats.

– Ha trevliga dagar här och låt er inspireras. Fortsätt att utveckla arbetet och tack för det ni gjort, sa hon och Elmia Äldre 2014 var igång.

Det är bra att bli gammal i Sverige

Både Eva Nilsson Bågenholm och Maria Larsson pratade om föreställningen av äldreomsorgen.

– Dagens bild av äldreomsorgen är inte mycket att ha, i alla fall om vi läser media. Men det finns en annan bild, allt är inte svart eller vitt. Till exempel rankas åldrandet i Sverige högt internationellt. Av alla OECD-länder har Sverige mest resurser och högst personaltäthet i äldreomsorgen, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Maria Larsson vill se en förändring.

– Jag är angelägen att förändra synen och attityden till åldrande. Åldrandet har förändrats. Man ser bättre, man hör bättre, man rör sig bättre, vi har mindre ont och vi tuggar mycket bättre nu, säger hon.

Enligt de båda är Sverige det bästa landet i världen att bli gammal i. Marie Ernsth Bravell resonerar kring förklaringar till varför.

– Sverige har en lång tradition av god äldreomsorg och även gerontologisk forskning. En framgångsfaktor ligger i Sveriges väl strukturerade register som ger god grund för forskning. När det gäller vårt vård- och omsorgssystem så ses Sverige internationellt sett som "den ultimata välfärdsstaten”. Samverkan mellan de båda gör Sverige till ett bra land att åldras i.

Cirkus Cirkör tar cirkusen till de äldre

I anslutning till konferensen anordnar Pensionärernas Riksorganisation och Sveriges Pensionärsförbund mässan Pigg Pensionär. I mässhallen framför tre färgstarka deltagare från Cirkus Cirkör en show. De har tagit fram ett koncept de kallar Cirkus Äldre de Luxe som kommer att åka på turné till Sveriges äldreboenden för att de äldre ska få möjligheten att uppleva cirkus på nära håll.

Arbetet bygger mycket på samverkan mellan cirkusartisterna och personalen på äldreboendet.

– Vi är proffs på cirkus, de är proffs på äldre. Vi har lärt av varann och tagit fram en idé som fungerar bra, säger Linda Pettersson, en av cirkusartisterna.

Leif Mannerström bjuder på mat

Bredvid cirkusscenen står kocken Leif Mannerström och lagar mat. Stekoset sprider sig i lokalen och publiken kommer inom kort att få smaka på stjärnkockens pannbiffar och nystekta strömmingar.

Men matlagning var inte allt som Leif Mannerström ägnade sig åt. Tidigare under dagen debatterade han matlådor för äldre tillsammans med barn- och äldreminister Maria Larsson och Sveriges Pensionärsförbunds Matpatrullen.

Pris till bästa poster delades ut

I mässhallen fanns även en posterutställning där olika verksamheter visade upp konkreta exempel som genomförts inom äldrevården. Priset för bästa poster gick till Helena Sandquist och Gustav Wass vid Jönköpings kommun för postern ”Våga tala om det! Första hjälpen till psykisk hälsa – äldre.”

– Det kändes väldigt hedrande att få utmärkelsen och vi är mycket glada för den fina motiveringen, säger Gustav Wass.

Om det här måste jag någon gång berätta

"Första gången jag såg en död människa var jag 19 år gammal. Hon hette Anna och hon log."

Så inledde Sara Beischer den avslutande föreläsningen Jag ska egentligen inte jobba här på årets Elmia Äldre. Sara hade tänkt att bli skådespelerska och flyttade till Stockholm från Varberg för att satsa på sin dröm, men hamnade på ett äldreboende ”så länge”. Efter tio år till och från inom äldreomsorgen skrev hon boken Jag ska egentligen inte jobba här och fick årets Äldreomsorgspris 2012.

Boken handlar om Moa som precis flyttat till Stockholm för att bli skådespelerska. I väntan på de stora rollerna får hon jobb på ett äldreboende. Boken är ingen biografi, men bygger på Saras egna upplevelser.

Många har tidigare frågat varför hon valde att skriva en roman om äldreomsorgen.

– När jag började på äldreboende som 19-åring fick jag bland annat en anteckningsbok av min chef. Där skulle jag skriva upp viktig information om vårdtagaren. Istället fyllde jag boken med det jag tyckte var viktigt och tänkte om det här måste jag någon gång berätta.

Saras tal till publiken varvas med högläsning ur sin bok. Vi får lära känna några av personerna i boken. Några som betyder mycket för Moa, och antagligen även för Sara.

– Det är något med den där känslan att göra ett jobb som är så på riktigt. Det är fantastiskt att träffa människor deras sista stund på jorden, avslutar Sara.

Konferens för sjätte gången

Konferensen Elmia Äldre arrangeras av Hälsohögskolan tillsamman med Regionförbundet. Bakom mässan Pigg Pensionär står PRO och Spf.

Idén till konferensen väcktes redan 1994 då Institutet för gerontologi vid Hälsohögskolan anordnade Nordiska kongressen i Gerontologi tillsammans med Elmia. Man funderade på om det inte fanns intresse för en nationell konferens inom äldreområdet. Det dröjde några år innan den första konferensen hölls i september 2001.

– Det blev en stor framgång och det bara rasade in anmälningar på faxen, berättar Susanne Johannesson som då liksom nu är med och arrangerar dagarna.

Den gången kom upp emot 800 deltagare. I år var det ungefär två tusen personer som besökte Elmia under de två dagarna.

Friskare eller sjukare?

– Det är svårt att avgöra om äldre har blivit friskare eller sjukare i takt med att medellivslängden har ökat, och ännu svårare är det att sia om framtiden. Helt klart är dock att vi kommer ha en större andel äldre i framtiden och det är också troligt att antalet äldre med behov av vård, omsorg och rehabilitering kommer att öka, säger Marie Ernsth Bravell från Hälsohögskolan.

Vid Hälsohögskolan i Jönköping fortsätter forskningen om äldre och äldres hälsa. I mars 2016 återkommer Elmia Äldre med nya samarbeten, nya konkreta förbättringar inom äldrevården och förhoppningsvis nya forskningsresultat.

2014-03-14