Studenter tillbaka från praktik i Kina: ”De ligger långt före oss”

- Det är en sak att läsa om Kina, men en helt annan sak att verkligen uppleva landet, säger studenten Emanuel Rinaldo Miller på Jönköping International Business School (JIBS).

Han är en av tre studenter som har haft fem veckors praktik i Kina och har lärt sig mycket nytt om det stora landet i öst.

JIBS studenterna Claudia Tirado och Kristina Peric (vänster) i Ramo Groups fabrik under deras 5 veckor pratik i Ningbo, Kina.

JIBS-studenterna Emanuel Rinaldo Miller, Claudia Tirado och Kristina Peric har haft praktik på företaget Ramo Group i staden Ningbo i sydöstra Kina. De är nyss hemkomna till Jönköping och har mycket att smälta efter allt de har sett och gjort.

- Kina kan vara en kulturchock; språket, trafiken, maten – allt är så annorlunda. Men jag blev förvånad över hur vänliga kineserna var mot oss. Helt okända människor stoppade oss och hjälpte till om vi hade gått vilse. Med hjälp av sina mobiler översätta de vägbeskrivningar till engelska åt oss, säger Claudia Tirado.

- Jag blev imponerad av hur långt de har kommit gällande teknik, tillägger Emanuel Rinaldo Miller. Han fortsätter:

- Det kändes som om de ligger långt före oss. Alla använder 'Wechat' för att betala med mobilen. Inte bara unga människor, utan även den äldre generationen.

För Emanuel och Claudia samt studenten Kristina Peric började resan i september med ett två veckor långt besök på Ramo Groups huvudkontor i Värnamo.

- Vi fick en grundlig introduktion av Ramo Group under tiden i Värnamo och de förberedde oss inför resan. Vi fick jobba på olika avdelningar och kunde ställa frågor samt diskutera hur vi ville att vår praktik skulle se ut, förklarar Emanuel.

Emanuel Rinaldo Miller, Claudia Tirado och Kristina Peric fick sina praktikplatser på Ramo Group i Kina genom att de tog hem tävlingen Ramo Academy Case. I vinsten ingick att Ramo Group stod för flyg, boende och lektioner i mandarin. Vid ankomsten till Ningbo, en stad med 8 miljoner invånare, togs studenterna emot av Ramo Groups lokala representanter.

Ett filmklipp producerat av Emanuel Rinaldo Miller från den första dagen för studenternas praktik i Ramo Groups fabrik i Ningbo, Kina.

- Vi lärde oss så mycket om företagskulturen där borta. Ett kinesiskt företag är väldigt hierarkiskt, vilket är en stor kontrast till Sveriges platta organisationer, säger Claudia. Hon fortsätter:

- Vd:n har alltid det sista ordet och allt måste godkännas av henne innan det kunde verkställas. Anställda har också stor respekt för varandra; de använder varandras efternamn och är generellt mycket mer formella än vad vi är vana vid. Jag lärde mig mycket om att använda korrekt affärskommunikation för få all information du behöver från dina kollegor i Kina.

Emanuel Rinaldo Miller, Claudia Tirado och Kristina Peric framhåller att de har samlat på sig ovärderlig erfarenhet under veckorna i Kina och uppmanar andra studenter att delta i Ramo Academy Case, där en utomstående jury tillsammens med representanter från Ramo i Värnamo utser det vinnande laget.

- Att göra praktik på ett mindre företag i Kina, såsom Ramo Group, betyder att du får interagera med människorna där och lära dig om deras kultur, säger Claudia. De tog hand om oss på bästa sätt. Vd:n tog med oss på sightseeing och presenterade oss för sin familj. Det bemötandet kanske du inte får från en person i ledande ställning på ett större multinationellt företag.

Möjligheten att lära sig mer om Kina är en klar konkurrensfördel för affärsstudenter som hoppas på en internationell karriär, menar Emanuel Rinaldo.

- Vi kommer att se mer och mer handel med kinesiska företag. De tar marknadsandelar i alla slags industrier över hela världen. Därför är det är viktigt att förstå deras affärsmetoder och trender samt lära sig om deras kultur. Vi hör mycket om Kina ur ett västerländskt perspektiv, men vi måste också lära oss hur kineserna själva uppfattar saker och ting. Den här praktiken är en möjlighet att få ett mer öppet sinne gentemot Kina.

Tävlingen Ramo Academy Case Competition 2019 äger rum den 25 november på JIBS. Det vinnande laget utses i januari 2020 vid en prisutdelning på Jönköping University.

För mer information, besök Ramo Academy webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kontakta Tilda Lindén på +46 70 625 4509.

2019-10-30