JTH-studenter tog fram modell av vattenfri toalett

Studenter från bland annat Tekniska Högskolan i Jönköping deltog i höstas i ett internationellt projekt där de tog fram en modell av en vattenfri toalett till människor i fattigdom.

- De överträffade våra förväntningar, säger Mikael Billsund, vd för Värnamoföretaget Separett.

I mitten av november genomfördes innovationsveckan TED (Teknik-Ekonomi-Design) på Campus Värnamo och på Värnamoföretaget Separett, som tillverkar vattenfria toalettlösningar. Projektet skedde i samarbete med Jönköping University samt universiteten Indian Institute of Technology i Guwahati, Indien, och Sami Shamoon College of Engineering i Be’er Sheva, Israel.

"Försökte nästan bräcka varandra"

Studenterna delades in och blandades upp i fem grupper. De fick i uppgift att ta fram varsitt förslag på en vattenfri toalett till människor som lever under fattiga förhållanden.

- Första dagen försökte de nästan bräcka varandra med sin kompetens för att visa vad de gick för, säger Lars Eriksson, professor i industridesign på JTH och en av handledarna under TED-veckan.

Men det var ingen tävling och så småningom kom studenterna in i grupperna.

Lars Eriksson, professor i industridesign på JTH och handledare under TED-veckan, tycker att studenterna svarade för fanstastiskt fina prestationer.

Det är viktigt att den färdiga produkten är väl genomförd så att kunderna kan föreställa sig hur den ska användas, understryker Lars Eriksson. Dessutom måste toaletten förpackas i platta paket för att underlätta frakten.

"Ser ut som färdiga produkter"

Lars Eriksson tycker att TED-veckan gick bra och är nöjd med studenternas slutredovisningar.

- De svarade för fanstastiskt fina prestationer. Modellerna de tog fram ser ut som färdiga produkter och kommer därför fungera bra som beslutsunderlag för vidareutveckling av den här produkten, säger han.

Vd: Studenterna överträffade våra förväntningarna

Mikael Billsund, vd för Separett, framhåller att studenternas resultat överträffade hans förväntningar.

- Vi kunde inte förutse att de skulle ge oss en sådan input som de gjorde. Det var mycket glädjande för oss och gör att vi kan arbeta vidare med många bra idéer och få fram en slutprodukt inom cirka ett år, säger Mikael Billsund.

Han tycker det var roligt att vara med om ett TED-projekt och nämner att det har gett honom och hans personal massor med energi och kunskap.

"Bidra till en bättre humanitär miljö"

Mikael Billsund säger att den kommande toalettprodukten som studenterna har jobbat med kommer att öka Separetts marknadsandelar i ett område där man är relativt små i dag.

- Vi kommer också att bidra till en bättre humanitär miljö för människor som inte har toaletter i dag och som inte har finansiella möjligheter till en sådan basic sak som en redig toalett.

Vinner internationella kontakter

Genom TED vinner Jönköping University internationella kontakter och visar för företag att man har duktiga studenter, betonar Lars Eriksson.

- Att som i det här fallet Separetts vd pratar gott om JU och JTH är ju väldigt positivt, säger han.

Även studenterna i projektet har breddat sina kontaktnänt samt fått värdefull erfarenhet och en bra referens i Mikael Billsund, påpekar Lars Eriksson.

Studenterna i TED-projektet i Värnamo

Åtta studenter kom från Indian Institute of Technology i Guwahati och från Tekniska Högskolan i Jönköping. Sami Shamoon College of Engineering i Israel hade fyra studenter på plats.

JTH-studenterna representerade programmen master Industridesign samt master Produktutveckling och Material på Tekniska Högskolan i Jönköping.

Fotnot

Separett vill inte att vi publicerar några bilder på studenternas modeller av toalettprodukten eftersom man planerar att ansöka om IP-certifiering för den. Det kan även ta tid innan produkten kommer ut på marknaden och Separett vill försäkra sig om att dess nyhetsvärde finns kvar när det sker.

2020-01-16