AI-dagen satte AI på agendan - hyllas på flera håll

AI-dagen på Jönköping University satte AI på agendan och hyllas på flera håll.

- Vi vill visa att vi i Jönköping är en viktig spelare när det kommer till AI och att vi är intresserade av att vara med och leda den här utvecklingen i Sverige, säger Niklas Lavesson, professor i datateknik och ledare för Jönköping AI Lab (JAIL) på Tekniska Högskolan i Jönköping.

AI-dagen lockade cirka 200 besökare. Niklas Lavesson var tillsammans med Johan Wangström moderator för AI-dagen och han började från början.

- AI är datorsystem eller mjukvara som uppträder på ett sätt som vi människor kallar intelligent.

Facebook är ett exempel på AI, men förknippas sällan med det.

- Så fort ett datorsystem eller mjukvara blir framgångsrikt och vanligt så slutar folk att kalla det för AI. Men jag kallar det fortfarande för AI, säger Niklas Lavesson.

Netflix och Spotify är andra exempel på företag som använder AI som underlag för att anpassa sitt utbud efter vad deras kunder gillar.

Superintelligens och evigt liv

Niklas Lavessons professorkollega Ulf Johansson konstaterar att AI är framtiden och att den väntar runt hörnet.

- Om 25-40 år tror jag vi har superintelligens och evigt liv, säger Ulf Johansson och fortsätter:

- Det kan ni komma ihåg att ni blev lovade här på AI-dagen i Jönköping.

AGI (Artificial General Intelligence) är maskinell intelligens  som kan förstå eller lära sig alla intellektuella uppgifter som en människa kan. Ulf Johansson menar att det mycket väl kan vara fullt utvecklat 2040-2050 - och att de sista stegen kommer att gå extremt snabbt. Det finns heller inget som talar för att AI skulle stanna av bara för att det når mänsklig intelligens, påpekar Ulf Johansson.

"De bästa av tider och de värsta av tider"

Han anser att vi lever i både de bästa av tider och de värsta av tider, men väljer att vara optimistisk och tror på ett bättre liv med AI.

Niklas Lavesson köper inte farhågorna om att hälften av alla jobb försvinner på grund av AI, utan att jobb kommer att ersättas gradvis som skedde vid datoriseringen. Däremot tror han att AI-tekniken kan ersätta människor på farliga arbetsplatser som i exempelvis gruvor och vid skogsbränder.

- Men det vore bra om de juridiska frågorna och etiska diskussionena om AI tas nu så att det är utrett inför framtiden.

Johan Lassing, grundare av teknikföretaget Qamcom med huvudkontor i Göteborg, sa att framtida odlingar kan komma att bli upp till en miljon gånger effektivare än dagens jordbruk, men bara använda en procent så mycket vatten.

- Människan har alltid letat efter förenklingar och förbättringar, men AI är en förtroendefråga. Jag vill veta att vi verkligen kan lita på det här, säger han.

AI kan stöka till saker och ting och mycket kommer att ställas på sin spets, påpekar Johan Lassing.

50 försök för att lära sig vända en pannkaka

Amy Loutfi, professor i informationsteknologi på Örebro Universitet, förklarar att AI är mjukvara och inte en robot, men att man däremot kan ha AI i en robot. På tal om robotar berättade hon att det tog en AI-försedd robot 50 försök att lära sig vända en pannkaka genom att kasta upp den i luften. Hon visade exempel på att AI numera alltid slår människor i spel som schack eftersom tekniken kan räkna ut både sina egna och sin motståndares förväntade drag i flera led framåt.

Hon fick frågan varför man inte använder AI för att räkna ut de bästa stadsbudgetarna och svarade att det är för komplicerat. I alla fall än så länge.

- Vi ska använda AI där det kommer till störst användning för människor, men till ledarskap, inspiration, motivering och socialisering används människor bäst, säger hon.

Biskop: "Robotar kommer inte till himlen"

Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift, förekommer ofta i AI-debatten och deltog även i AI-dagen på JU.

- Jag brukar vara den i salen som vet minst om det vi pratar om, så jag är säkert ute och cyklar många gånger men jag vill att vi ska cykla tillsammans. För det som påverkar oss måste diskuteras av många, säger han.

Han fick en gång frågan om robotar kommer till himlen. Han svarade nej på det, men anser att kärnfrågan är om en robot kan sättas i fängelse. Därför vill han ha med juristerna i AI-diskussionen. Han frågade sig under föreläsningen om vi har en humnaistisk syn på tekniken och en mekanisk syn på mänskligheten.

- Människan har skapat AI och har ansvar för sin skapelse. Men människovärdet är högre än teknikens värde och värt att skydda, bevara och vårda, säger Johan Tyrberg.

"Svaret på de frågorna kommer att styra vår framtid"

Han pratade om att det finns en rädsla för att ett superintelligent AI skulle kunna leda till människans utrotning.

- Själv tror jag på människan och är därför inte rädd för singulariteten (spekulativ hypotes om maskiners förmåga att förbättra sig själva genom artificiell intelligens, vilket skulle leda till teknologiska framsteg utan motstycke). Jag tror att det finns en mänsklig förmåga i allt det här.

Han ser även fördelar med AI, som han kan tror kan leda till bättre sjukvård, smidigare trafiklösningar och enklare vägar till att starta företag. Det kan även vara AI som löser klimatkrisen, menar han.

Johan Tyrberg fick frågan vad Gud tycker om AI.

- Det kan vara så att Gud tänker: Nu får vi se hur de reder ut det här. Frasen "Tänk på att du är dödlig" borde alla AI-utvecklare bära med sig. De måste tänka på vad de kan göra och vad de borde göra, säger han och fortsätter:

- Vad vill vi att AI ska åstadkomma och vad vill vi inte att AI ska åstadkomma. Svaret på de frågorna kommer att styra vår framtid.

"Det viktiga är att vara i rörelse"

Ernst Ahlberg, Data Science & AI Lead på Stena Line, gav rådet till andra företag att bygga sina AI-team "in house".

- Det är ett enormt värde i att ha en organisation som vill lära sig och är i rörelse. 

UIf Johansson fick den sista frågan, hur företag ska göra för att utveckla sin AI-verksamhet.

- Då får man gärna kontakta oss här i Jönköping AI Lab, säger han.

Ett av syftena med AI-dagen var att sätta AI på agendan lokalt på JU, i regionen och nationellt. Niklas Lavesson tycker att digitalisering tillhör gårdagen och att Jönköpings län borde satsa på att bli en AI-region.

- Vi vill få företag, privatpersoner, näringsliv, myndigheter intresserade av att ta upp de här frågorna innan det är för sent, säger Niklas Lavesson.

Gunnar Hellsten och Sonny Johansson på Tekniska Högskolan i Jönköping var initiativtagare respektive projektledare för AI-dagen.

- Jag hade stora förväntningar på talarna under AI-dagen, men blev ändå positivt överraskad över vilken otrolig nivå det var på alla presentationer, säger Sonny Johansson.

Han understryker att dagen hade varit omöjlig att genomföra utan forskare från JAIL (Jönköping AI Lab) på JTH.

- De har varit vårt bollplank, säger Sonny Johansson.

Han framhåller även JU:s medarrangörer till JU-dagen, Science Park och Jönköpings kommun. Han har bara fått bra feedback om AI-dagen och många framhöll bredden på föreläsningarna.

Vad händer nu för din del?

- Nu måste jag jobba i kapp mina vanliga arbetsuppgifter och sedan får vi givetvis börja planera för AI-dagen till våren 2021, säger han och ler.

Innehåll

2020-01-31