Två JU-studenter listade bland Sveriges mest inflytelserika hållbarhetsprofiler

Varje år utser tidningen Aktuell Hållbarhet Sveriges mest intressanta hållbarhetstalanger. Alla är 33 år eller yngre och har på ett eller annat sätt redan gjort avtryck inom hållbarhetsområdet. Listan består bland annat av aktivister, advokater, forskare, ingenjörer och entreprenörer. Två av talangerna på den senaste listan är studenter från programmet Sustainable Enterprise Development vid Jönköping International Business School (JIBS).

Ellinor Axelsson har redan en bred akademisk och arbetsrelaterad erfarenhet av hållbarhetsarbete

Ellinor Axelsson, yngst på listan men med imponerande erfarenhet

Ellinor Axelsson är den yngsta talangen på listan, som presenterades i december 2021. Efter att ha tagit examen från kandidatprogrammet Sustainable Enterprise Development vid JIBS är hon nu masterstudent på Chalmers i Göteborg. Ellinor är bara 24 år gammal, men vid sidan av sina studier är hon både grundare av ett startupföretag och hållbarhetskonsult på OKQ8. Hon är talarcoach på TEDx i Göteborg, där hon just nu coachar ett tal om greenwashing och har även varit styrelseledamot i Miljöbron. Ellinor är redan en erfaren föreläsare och har varit rådgivare för UF (Ung Företagsamhet).

- Jag tycker att det är otroligt viktigt att inte tro att man är för ung för att göra någonting. Jag tror faktiskt att det är en av anledningarna till att jag blev nominerad. Trots att jag är ung har jag en bred akademisk och arbetsrelaterad erfarenhet av hållbarhetsarbete, säger Ellinor.

Hennes intresse för hållbarhet är genuint och drivkraften att få jobba med något som verkligen kan göra skillnad är stark. Utan att agera hållbart kommer vi inte att ha en fungerande värld i framtiden. En insikt som är både skrämmande och sporrande för Ellinor.

- Framtiden är osäker och spännande! Jag tror att vi kommer att hitta lösningar på de utmaningar vi står inför, så länge vi inte väntar för länge med att tag i det, säger hon.

”Vi behöver hitta nya sätt att motivera hållbarhetsinitiativ”

Enligt Ellinor spelar högskoleprogram som Sustainable Enterprise Development en viktig roll i att skapa en mer hållbar framtid. Inte minst genom det dubbla perspektivet ekonomi och hållbarhet. Att motivera hållbarhetsinitiativ kan vara utmanande om du inte kan bevisa att det är ekonomiskt lönsamt. Därför måste nästa generation ledare lära sig båda delarna.

– Det största hotet i arbetet för en mer hållbar framtid är att inte kunna förstå hur hållbart något är. Hållbarhet är luddigt och svårt att mäta, vilket gör det svårt att motivera stora hållbarhetsinvesteringar. Om vi kan sätta ett numeriskt värde på det blir det lättare att jämföra med ett traditionellt finansiellt värde – hur stor hållbarhetspåverkan får vi ut av varje krona? Jag tror att den typen av kalkyler skulle bidra till att öka investeringarna i hållbarhet, säger hon.

Även om hon redan har lämnat ett anmärkningsvärt avtryck inom hållbarhetområdet har Ellinor stora planer för framtiden.

- Jag är snart färdig med min master, och efter det vill jag göra många saker! Jag vill starta en hel hög hållbara företag, arbeta som hållbarhetskonsult och rådgivare, vara hållbarhetschef på ett stort företag, arbeta som styrelseledamot – you name it! Jag måste bara hitta tid att göra allt jag vill göra, säger Ellinor

Hållbarhet är ett sätt att leva och tänka, enligt Jonathan Angel

Jonathan Angel, talang med holistisk syn på hållbarhet

En av de andra begåvade talangerna på listan är Jonathan Angel. Han är sistaårsstudent på programmet Sustainable Enterprise Development men också grundare och värd för "The Decade Podcast".

– Det är en podcast som drivs av nyfikenhet kring hur mänskligheten kan utvecklas och göra det på ett hållbart sätt. Min kompanjon Melker Larsson och jag diskuterar med inflytelserika individer inom hållbarhetsområdet kring signaturfrågan "How on earth can we live together?". Visionen är att dela inspiration, kunskap och berättelser om mänsklighetens största utmaning just nu; hur vi kan nå ett hållbart tillstånd för planeten och för oss själva som art, förklarar Jonathan.

Jonathan är en före detta volleybollspelare på elitnivå från västkusten som en dag insåg att det finns mer i livet än bara sport. Motivationen att verkligen lyckas fanns inte längre och han bestämde sig för att lämna Sverige ett tag för att se mer av världen. Jonathan reste jorden runt från och till under sex år och insåg då vilka förmåner som följer med att bo i ett land som Sverige. Han såg mycket ojämlikhet och fattigdom och det fick honom att inse att det finns så mycket i världen som skulle kunna vara bättre. När han återvände till Sverige arbetade han som ungdomsmentor för ensamkommande flyktingbarn och insåg hur mycket det betydde för honom att kunna bidra bortom sig själv. Sedan dess har Jonathan bland annat arbetat som projektledare hos Sustainergies och har även varit huvudtalare på Jönköping University Sustainability Festival under 2020.

" Hållbarhet är ett sätt att leva och tänka "

– Hållbarhet är viktigt för oss alla. Jag skulle säga att hållbarhet är något vi måste inkludera i allt vi gör. Det handlar inte bara om att göra ett snyggt kapitel i årsredovisningen i slutet av året, återvinna sitt skräp eller äta vegetarisk mat. Dessa saker är en del av hållbarhets begreppet, men det finns så många fler dimensioner. Det handlar om sättet att leva och tänka. I vår podcast försöker vi ha en helhetssyn på hållbarhet. Vi strävar efter att göra kopplingen mellan den inre utveckling människor behöver för att kunna åstadkomma den yttre utveckling som krävs för att uppnå ett mer hållbart tillstånd för oss själva och planeten, säger Jonathan.

Han tycker också att högskoleprogram som Sustainable Enterprise Development spelar en viktig roll eftersom studenterna får en bra grund inom affärsutveckling och entreprenörskap där allt ses genom en hållbarhetslins. Genom att integrera hållbarhet i en stor del av utbildningen tror han att det också kan skapa en dominoeffekt på människor studenterna möter i sina liv och karriärer. Och enligt Jonathan är en kollektiv insats nödvändig för att kunna genomföra de förändringar som krävs för framtiden.

– Det är uppenbart att vi har de uppfinningar och den teknik som behövs för att kunna göra det nödvändiga skiftet. Forskare har talat om för oss under lång tid vad som håller på att hända, men vi värdesätter våra nuvarande behov mer än framtiden. Vi är så bekväma med hur vi lever våra liv att det känns främmande för oss att göra de förändringar vi behöver göra. Vi är medvetna om att en förlust av den biologiska mångfalden, ekosystemkollaps, klimatförändringar och annat är stora hot för miljön. Men som jag ser det är det största hotet vi står inför kopplat till oss själva. Vår distansering till naturen och vår egen själviskhet och girighet är några av de aspekter vi måste ta tag i för att nå ett hållbart tillstånd."

Jonathan är dock hoppfull inför framtiden. Han tror att hållbarhet kommer att vara mycket mer integrerat i allt vi gör i framtiden. På arbetsplatser, i utbildning, hur vi uppfostrar våra barn, hur vi väljer att resa etc.

- Det händer så mycket just nu och fantastiska människor och organisationer banar väg för det nya normala, så jag är väldigt optimistisk.

Jonathan har ännu inte bestämt vad han ska göra efter examen. Hans största drivkraft och passion är att arbeta för positiva förändringar för mänskligheten, djurlivet och för planeten. På vilket sätt detta kommer ske får framtiden utvisa. Planen är att ta det steg för steg och vara öppen för de möjligheter som presenteras.

- Att arbeta med de inre dimensionerna av personlig utveckling och ledarskap för hållbar utveckling är något som jag ser som mycket spännande och viktigt. Allting börjar med oss själva, avslutar Jonathan

Framtiden kanske fortfarande är osäker, men en sak är säker – med fler unga talanger som dessa är arbetet mot en hållbar planet i bästa möjliga händer.

2022-01-24