Rekordstort intresse för Karriärum på Tekniska Högskolan

Karriärum på JTH.

120 utställare medverkade på årets Karriärum på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU), vilket är nytt rekord.

Rekordmånga 120 utställare och cirka 1 200 studenter medverkade på näringslivsdagen Karriärum på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) den 9 november.

- Företagen har insett att det är såhär man får tag i studenter, säger Adina Valjakka, dataingenjör på Combitech.

Agneta Marell, rektor för JU, och Ingrid Wadskog, vd för JTH.

Agneta Marell (till vänster), rektor för Jönköping University (JU), understryker att Karriärum har stor betydelse för JU. Bredvid henne står Ingrid Wadskog, vd för Tekniska Högskolan (JTH).

Karriärum som anordnas årligen är en stor mötesplats mellan studenter som söker praktikplats, examensjobb och sommarjobb och företag, myndigheter och andra organisationer som söker framtida medarbetare.

Jönköping Universitys rektor Agneta Marell tyckte det var fantastiskt att se den stora mängden och bredden av företag som ställde ut på Karriärum. Det var även en kölista med företag som inte fick plats på mässan och intresseanmälningar har redan kommit in till nästa års event.

"Visar hur eftertraktade våra studenter är"

- Det visar på vilken kvalitet utbildningarna på JTH har och hur eftertraktade våra studenter är på arbetsmarknaden. Den höga närvaron av företag visar på ett lokalt, regionalt, nationellt och internationellt intresse för våra ingenjörsstudenter, säger Agneta Marell.

Att det var rekordmånga utställare på årets Karriärum tyder enligt JTH:s vd Ingrid Wadskog på ett starkt intresse från företagen att knyta upp skolans studenter i ett tidigt skede.

Lia Beckström och Erica Nilsson, JTH-studenter.

JTH-studenterna Lia Beckström (till vänster) och Erica Nilsson.

Vad tycker du om det du ser på Karriärum?

- Det är det här vi vill stå för och vad det handlar om för vår del, att utbilda morgondagens ingenjörer i nära samarbete med näringslivet. Här möts studenter och företag och här skapas framtida praktikplatser, examensjobb och nätverk för framtida karriärer, säger Ingrid Wadskog.

JTH-studenterna Lia Beckström och Erica Nilsson som läser Byggnadsutformning med arkitektur på JTH var på Karriärum för att framför allt hitta examensjobb och för att få inspiration för framtiden. De var imponerade över att det var så många och stora företag på mässan.

- Kul också att få träffa dem som har läst här tidigare och nu representerar ett företag för att höra vad de jobbar med nu, säger Erica Nilsson.- Man märker att företagen är intresserade av nyexaminerade JTH-studenter så det finns definitivt möjligheter här för att nätverka och knyta nya kontakter, säger Lia Beckström.

"Viktig mötesplats mellan studenter och företag"

Sven Rydell, näringslivschef på Jönköpings kommun, framhåller att den här typen av mötesplatser mellan studenter och företag är väldigt viktiga.

- Behovet av kompetens på framför allt hög nivå är jättestort för våra företag framöver så den fina kunskapsfabriken här på högskolan är otroligt viktig för vår bygd, säger Sven Rydell, som beskriver Karriärum som en fantastisk tillställning.

Hanna Weiler Hagelin, produktutvecklare och konstruktör på Husqvarna Group, läste Maskinteknik: Produktutveckling och design på JTH.

- Jag kände mig väldigt förberedd efter utbildningen och vi ser JTH-studenter som en stor resurs. Förhoppningsvis lär vi känna några nya framtida medarbetare här i dag, säger hon.

Adina Valjakka och Joel Landin på Combitech.

Adina Valjakka och Joel Landin på Combitech.

"Ett sätt att rekrytera våra framtida kollegor"

Adina Valjakka, dataingenjör på Combitech, var ännu en i raden av JTH-alumner. Hon läste Datateknik - inbyggda system på JTH och är fortsatt engagerad i skolans studentliv.

- Det är kul att vara här och kunna ge tillbaka något till studenterna genom att erbjuda dem examensjobb och praktikplatser. Det här är ett sätt för oss att rekrytera våra framtida kollegor på och marknadsföra företaget, säger hon.

Spotify var på Karriärum för första gången.

- Vi vill nå ut till så många studenter som möjligt och vet att Jönköping University har många intressanta program, som New Media Design och Datateknik, säger Lawko Karim, rekryterare på Spotify och som har läst civilekonomprogrammet på JIBS.

Kontaktpersoner för Karriärum är Linda Bergqvist och LisaBeth Sundström, samverkanschef respektive projektkoordinator på JTH.

2022-11-12