Från Tekniska Högskolan till Microsofts huvudkontor i USA

Karl Hammar, Microsoft.

Karl Hammar beskriver Microsoft som en oerhörd stor organisation med ett oerhört väloljat maskineri där allting bara fungerar.

Karl Hammar är universitetslektorn som tagit klivet från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) till Microsofts huvudkontor i Redmond, USA.

- En sak jag tar med mig från JTH är det täta samarbetet man har med näringslivet, vilket är en stor fördel jämfört med många andra lärosäten, säger han.

MIcrosofts huvudkontor i Redmond, USA.

Här är Microsofts Redmond campus.

Karl Hammar som tidigare varit chef för avdelningen för datavetenskap på JTH började i höstas som Senior Technical Program Manager på Microsoft i Redmond, en roll som givet hans bakgrund passar honom särskilt väl. Han sitter mellan utvecklingsteamet och programcheferna och hans arbetsuppgifter omfattar utveckling och programmering, men även analyser, konceptarbete och kundkontakt. Han beskriver Microsoft som en oerhörd stor organisation med ett oerhört väloljat maskineri där allting bara fungerar.

- Med en organisation på 200 000 anställda världen över har de inte råd att ha IT-problem eller problem med administrationen eftersom det skulle påverka verksamheten för mycket. Därför är de duktiga på att förenkla saker och plocka bort ”väghinder”, säger han.

Amerikansk företagskultur

På Microsoft är det enligt Karl Hammar väldigt tydligt vad de anställdas uppdrag är och vad ledningen vill att de ska göra.

- Det handlar dels om laganda, dels om att alla är införstådda med att de är kuggar i ett stort maskineri och att alla måste göra vad maskineriet mår bra av. Uppgifterna är ofta komplexa, men inriktningen är tydlig. Det är så amerikansk företagskultur brukar se ut. Det är annorlunda och alla skulle inte trivas i en sådan miljö, men för min del är det rätt positivt. Det är sex led från mig till Microsofts vd och i en sådan stor organisation blir det lätt svårstyrt, men här fungerar kommunikationsvägarna förvånansvärt väl.

"Har muskler för att göra skillnad"

Karl Hammar har samarbetat med Microsoft lång tid innan han började jobba där och så småningom öppnades det upp en tjänst för honom i Redmond.

- Varför jag tog jobbet? Jo, det är häftigt att arbeta på ett av världens största teknikföretag. Det är häftigt att det står Microsoft på passerkortet och det är häftigt att vara i en organisation som har muskler att leverera produkter som kan göra stor skillnad. När vi tar fram en ny produkt är det snart många hundra personer som jobbar med den. Det är en helt annan skala jämfört med många andra företag, som inte har de möjligheterna eller resurserna.

Egna busslinjer

Han och hans familj bor sedan i vintras i villaförorten Issaquah, med cirka 30 minuters bilfärd till Redmond. Eller kanske snarare bussfärd, då Microsoft har egna busslinjer i regionen som kostnadsfritt kör personalen till huvudkontoret.

- Jag gillar mycket med USA och har trivts väldigt bra när jag har varit här. Om man tjänar bra, och det gör man när man jobbar på företag som Microsoft, så är det ett oerhört bekvämt samhälle att leva i. Sedan finns det slitningar här som inte finns i Sverige i samma grad, men jag har en positiv grundinställning till att bo här.

Regnigaste staden i USA

Redmond ligger utanför Seattle i nordvästra USA. Det är nära gränsen till Kanada så klimatet liknar det svenska, men med något mildare vintrar.

- Seattle sägs vara den regnigaste staden i USA, men somrarna verkar trevliga, säger han.

Det är inte klart hur länge han och hans familj kommer att stanna i USA. Visumformen han nu har är treårig, men den kan förlängas.

- Det beror på hur länge Microsoft behöver min kompetens inom det jag gör och hur länge det är roligt för mig att jobba med det. Om allt går väl och vi trivs bra så kan det röra sig om lång tid.

Fakta

Karl Hammar har utvecklat standarden RealEstateCore för smarta byggnader, som används av landets två största fastighetsbolag Vasakronan och Akademiska Hus. RealEstateCore organiserar datamängden som hanteras i byggnader för att styra saker som luftkonditionering, belysning och värme. Därigenom kan man optimera driften av fastigheter så att de blir mer energieffektiva. Han byggde vidare på RealEstateCore genom sitt forskningsprojekt Building Knowledge, som fjol vann SPARK Award. Microsoft använder sig av RealEstateCore i byggnader vid sitt företagshögkvarter i Redmond och man rekommenderar att standarden används med Microsoftprodukten Azure Digital Twins, som säljs till kunder globalt.

Se vår filmade intervju med Karl Hammar i JTH live här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Intervjun börjar efter 2,40 minuter och ljudet höjs efter 3,15 minuter.

Microsoft.

- Det är häftigt att vara i en organisation som har muskler att leverera produkter som kan göra stor skillnad, säger Karl Hammar.

Karl Hammar och Linda Bergqvist.

Linda Bergqvist, samverkanschef på Tekniska Högskolan, gjorde i höstas en filmad intervju med Karl Hammar i JTH Live, som visades på JTH:s LinkedIn-kanal.

2023-05-16