Jönköpings Studentkår prisas för sitt arbete mot narkotika

Landshövding Brittis Benzler delade ut utmärkelserna till verksamheter som visat ett starkt engagemang i det förebyggande arbetet mot narkotika. Bland de certifierade fanns Jönköpings Studentkår.
Under måndagen samlades representanter från Jönköpings krog- och nöjesliv i rådhuset för att ta emot certifikat inom det nationella projektet Krogar mot Knark. Landshövding Brittis Benzler delade ut utmärkelserna till verksamheter som visat ett starkt engagemang i det förebyggande arbetet mot narkotika. Bland de certifierade fanns Jönköpings Studentkår.
– Det känns jätteroligt och är ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Rickard Bagge, kanslichef på Studentkåren.
Initiativet Krogar mot Knark startades 2001 av STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem), i samverkan med myndigheter och krogbranschen. Syftet är att skapa trygga och narkotikafria miljöer för både gäster och personal genom utbildning, tillsyn, gemensamma policys och tydliga ställningstaganden.
Sedan våren 2023 har STAD haft ett nationellt uppdrag att samordna och sprida metoden, ett arbete som finansieras av Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen. Arbetet drivs lokalt av respektive kommun utifrån gemensamma riktlinjer, och i Jönköping kulminerade det tvååriga arbetet nu i länets första certifieringar.
Nationell samverkan ska förebygga narkotika i krog- och studiemiljöer

Certifieringen sker i samband med Krogar mot Knarks första nationella uppmärksamhetsvecka, som pågår mellan den 5 och 11 maj. Under veckan samverkar aktörer över hela landet för att uppmärksamma och stärka det förebyggande arbetet mot narkotika i krog- och studentmiljöer.
Studentkåren vid JU var en av de verksamheter som tilldelades ett certifieringsplakat – ett tydligt ställningstagande mot narkotika som nu ska sättas upp i kårens lokaler. Kåren har sedan 2019, som en del av JU:s ANDTS-arbete (arbete mot alkohol, narkotika, doping, tobak samt spel om pengar), jobbat aktivt för att förebygga alkohol- och drogrelaterade problem bland studenter. Arbetet har skett i nära samverkan med studenthälsan, kommunen, polisen och länsstyrelsen – en konstellation som enligt Rickard Bagge är unik i Sverige.
För två år sedan valde Studentkåren att ansluta sig till det lokala Krogar mot Knark-nätverket i Jönköping. Genom projektet har man fått tillgång till utbildningar, metodik och ett värdefullt erfarenhetsutbyte med andra aktörer i nöjesmiljöer.
– Det här ligger helt i linje med vårt mål att skapa ett tryggare och mer inkluderande studiesocialt liv. En av våra kärnverksamheter inom Studentkåren är studenthälsa. Det är viktigt att kunna skapa trygga och inbjudande miljöer i anslutning till campusmiljön för ett inkluderande studentliv fritt från narkotika och med ett ansvarsfullt sätt att se på alkohol, säger Rickard Bagge.