13,7 miljoner kronor för att stärka internationella utbyten

Jönköping University (JU) har tilldelats drygt 13,7 miljoner kronor inom EU:s Erasmus+-program, som syftar till att främja internationellt utbildningssamarbete. Medlen ska användas för att skapa fler möjligheter till internationella studentutbyten och kompetensutveckling för administrativ personal och lärare– en satsning som ytterligare stärker lärosätets internationella profil och utbildningskvalitet.

Marco Stevenazzi, Erasmusansvarig på internationella kontoret vid JU.

– Vi har länge arbetat målmedvetet med Erasmus+ för att ge våra studenter och vår personal internationella möjligheter, och det här är ett fantastiskt erkännande av vårt gemensamma arbete. Det känns otroligt inspirerande att kunna fortsätta bidra till utveckling och erfarenhetsutbyte, säger Marco Stevenazzi, Erasmusansvarig på internationella kontoret vid JU.

Vad innebär detta för studenter och personal?

Stödet innebär att studenter får chansen att studera utomlands, uppleva nya kulturer och utveckla sina språkkunskaper. För personalen innebär det möjligheter till värdefull kompetensutveckling, internationella erfarenheter och nätverkande.

– Internationella utbyten ger inte bara nya perspektiv utan stärker även anställningsbarheten och självförtroendet, tillägger Marco Stevenazzi.

JU har under flera år visat framgång inom Erasmus+ och kontinuerligt ökat andelen medel som tilldelas högskolan. Vid den senaste slutrapporteringen fick lärosätet imponerande 94 av 100 poäng i Universitets- och högskolerådets (UHR) utvärdering. JU berömdes för sin effektiva organisation, samt sitt strukturerade arbete mellan skolorna och verksamhetsstödet gällande studentutbyten.

Fokus på globalt arbete

Av de totalt 13,7 miljonerna tilldelades drygt 1,2 miljoner kronor till Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet (ICM). ICM är en viktig del i JUs engagemang att stärka samarbeten mellan högre utbildningsinstitutioner globalt och bidrar till inkludering och mångfald. Programmet främjar personlig utveckling och interkulturell förståelse hos deltagarna.

- ICM är ett fantastiskt stöd i strategiska satsningar utanför Europa och bidrar till globalt samarbete. Det är väldigt roligt att JU har flera ICM-projekt i gång just nu, och vi ser fram emot att påbörja fler projekt inom den utomeuropeiska delen av Erasmus, säger Josefine Andersson, Erasmus+ ICM-koordinator på internationella kontoret.

I dagsläget har JU pågående ICM-projekt i Sydafrika, USA, Thailand, Kuba, Ghana, Mexiko och Colombia.

En del av en större satsning

Under 2024 har UHR fördelat över 847 miljoner kronor till utbildningsaktörer i Sverige via Erasmus+. Dessa medel förväntas ge cirka 30 000 personer möjlighet att delta i internationella utbyten och samarbeten. Programmet bidrar också till viktiga samhällsmål, såsom den gröna omställningen, digitalisering och att inkludera fler människor i det demokratiska livet.

För JU är satsningen inom Erasmus+ en viktig del av högskolans ambition att förbereda studenter för den globala arbetsmarknaden och erbjuda hållbara utbildningar som möter framtidens behov.

Faktaruta: Vad är Erasmus+?

Erasmus+ är EU:s program för europeiskt samarbete inom utbildning, ungdom och idrott. Universitets- och högskolerådet ansvarar, tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, för programmet i Sverige.

 

Programmet syftar till att möta Europas utmaningar genom att stödja den gröna omställningen, digital utveckling och ungas deltagande i det demokratiska livet. Ett särskilt prioriterat område är inkludering, vilket innebär att alla ska ha möjlighet att delta, oavsett förutsättningar.

2025-01-15