Populärvetenskapliga föreläsningar fortsätter
Jönköping University (JU) bedriver innovativ forskning med samhällsnytta i fokus. Under vårterminen fortsätter den populära föreläsningsserien JU LIVE, där du får chansen att upptäcka de senaste forskningsrönen. Serien startar den 30 januari och omfattar fyra föreläsningar, som hålls i det vackra och anrika högskolebiblioteket. Föreläsningarna är kostnadsfria och öppna för allmänheten.
Sedan många år tillbaka har JU, i samarbete med Folkuniversitetet, bjudit in allmänheten till öppna föreläsningar. Varje termin arrangeras det fyra populärvetenskapliga föreläsningar där publiken får möjlighet att ställa frågor och samtala med forskarna. Forskarna arbetar på JU:s fyra fackhögskolor: Högskolan för lärande och kommunikation, Hälsohögskolan, Tekniska högskolan och Jönköping International Business School, så ämnena varierar. Ibland bjuder forskarna i sin tur in personer från branschen de föreläser kring, eller experter från andra lärosäten, som är med och föreläser.
Folkuniversitet med från starten
Redan när JU började bjuda in allmänheten till dessa populärvetenskapliga föreläsningar var det i samarbete med Folkuniversitetet. Ett samarbete som helt går i linje med Folkuniversitetets uppdrag.
– Universitets/högskoleanknytning är en av grundpelarna inom Folkuniversitetet. Därför är detta samarbete väldigt viktigt för oss då vi kan hjälpa till att sprida forskningsinformation till allmänheten, samtidigt som vi stöttar lokala forskare, säger Viktor Ahlgren, platsansvarig och verksamhetsutvecklare på Folkuniversitetet Jönköping.
”Vem är jag om jag förlorar mitt språk?” – första föreläsningen 30 januari
Först ut, torsdagen den 30 januari klockan 16.00, är Helena Taubner, lektor i specialpedagogik, Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University. Föreläsningen kommer handla om att vi skapar våra identiteter genom att kommunicera med varandra. När vi sätter ord på våra relationer och erfarenheter, yrken och kompetenser, styrkor och svagheter berättar vi samtidigt vilka vi är. Vad händer när en persons ordförråd hastigt försvinner till följd av en hjärnskada? Är hen samma person som innan skadan eller inte?
Helena Taubner har forskat om självberättelser hos personer med afasi.
Linda Bergqvist, samverkanschef på Tekniska högskolan och delaktig i arrangemanget JU LIVE, har en uppmaning:
– Här ges möjlighet att lyssna till spännande idéer och forskning direkt från experterna! Våra öppna föreläsningar i Högskolebiblioteket bjuder på kunskap, inspiration och möjligheten att ställa frågor till forskarna. Kom för kunskapen – stanna för dialogen, säger hon.
Fakta:
Föreläsningarna hålls i JU:s högskolebibliotek, det är kostnadsfritt, besökarna bjuds på fika, och det är alltid mellan klockan 16.00–17.00. Alla föreläsningar hålls på svenska.
Datum och titlar:
30 januari - Vem är jag om jag förlorar mitt språk?
Helena Taubner, Högskolan för lärande och kommunikation
27 februari - Teknik och social förändring: vad händer med vårt rättssamhälle?
Måns Svensson, rektor vid Jönköping University
27 mars - Artificiell intelligens: Nobelpris, ”fake news” och framtidens science fiction
Maria Hedblom, Tekniska högskolan
24 april - Skapar synlig konsumtion bättre konsumenter?
Ulf Aagerup, Jönköping International Business School