JU LIVE i Högskolebiblioteket.

Ulf Larsson Olaison och Kajsa Haag (till höger) från Jönköping International Business School och Hanna Almlöf från Linköpings Universitet avslutade höstens JU LIVE-omgång på Högskolebiblioteket genom att föreläsa om stiftelser.

Stort intresse för stiftelseföreläsning på JU LIVE

Det blev många frågor och ett bra gensvar för JU LIVE-föreläsningen om stiftelser som ägde rum den 28 november i JMW-salen på Högskolebiblioteket vid Jönköping University.

- Det var intressant och väldigt bra, säger åhöraren Johan Svedberg, som ingick i Stiftelsen Högskolan i Jönköpings styrelse mellan 2010 och 2015.

Detta var årets sista JU LIVE, men föreläsningsserien återkommer i vår.

JU LIVE i Högskolebiblioteket.

Flera personer stannade kvar efter föreläsningen för att prata med bland annat Hanna Almlöf (till vänster) och Kajsa Haag.

Ett av huvudspåren under föreläsningen var att förklara vad stiftelser är och vilken påverkan de har på samhället och näringslivet.

- Det är spännande att uppmärksamma folk på att det finns många stiftelser runt omkring oss som har stor betydelse, men som ändå är ganska okända. Kännedomen om stiftelser är i regel inte så god och det finns gott om missförstånd att reda ut. Många tror exempelvis att personer skapar familjestiftelser för att sätta undan pengar till sig själva eller sina släktingar, men det är helt tvärtom. Det är ju då man ger en förmögenhet till välgörande ändamål, säger Kajsa Haag, docent på Jönköping International Business School (JIBS) samt moderator för och en av föreläsarna under JU LIVE-eventet.

Engagerade och nyfikna

Kajsa Haag är även projektledare för ett forskningsprojekt på JIBS)om förutsättningar och villkor för entreprenörskap i stiftelseform. I forskargruppen medverkar bland annat Ulf Larsson Olaison, universitetslektor på JIBS, och Hanna Almlöf, docent vid Linköpings Universitet, vilka gjorde henne sällskap på föreläsningsscenen i JMW-salen. Kajsa Haag tyckte det var extra kul att flera av åhörarna var engagerade i ämnet och ställde frågor både under och efter föreläsningen.

- Jag hoppas att det fanns något för alla, med både grundläggande förklaringar och mer djup i vissa delar. Jag tycker att JU LIVE är ett jättebra upplägg för oss på JU att visa för lokalsamhället vad vi gör i de här byggnaderna på campus, varför vi är relevanta och vad vi kan bidra med, säger Kajsa Haag.

”Få djupare insikt”

Johan Svedberg tyckte det var intressant att höra om olika typer av stiftelser och hur man kan fördela röster och ägande i en styrelse. Hans bordsgranne Clemens Svensson berättar att han hade kontakt med stiftelser i sitt tidigare jobb på bank. Han kom till JU LIVE för att få djupare insikt i hur stiftelser fungerar och höra om ny forskning på området.

JU LIVE.

Kajsa Haag, Hanna Almlöf och Ulf Larsson Olaison berättade bland annat att Carlsberg, Kavli, Vagabond och Jönköping University alla är stiftelseägda.

JU LIVE

Bordsgrannarna Johan Svedberg och Clemens Svensson (i mitten av bilden) tyckte att föreläsningen var lärorik och givande.

JU LIVE.

Hanna Almlöf, Kajsa Haag och Ulf Larsson Olaison tyckte att flera åhörare ställde initierade frågor.

JU LIVE i Högskolebiblioteket.

Föreläsningen varade i cirka en timme och åhörarna bjöds på fika.

JU LIVE.

Doktoranden Victoria Resch (mitten) på JIBS kallades upp till scenen för att prata ge exempel på sin forskning om stiftelser. Här står hon mellan Hanna Almlöf (till vänster) och Kajsa Haag.

En höst med intressanta JU LIVE-föreläsningar

 

Varje termin anordnas fyra populärvetenskapliga JU LIVE-föreläsningar som knyter an till forskning som bedrivs på JU. Tanken är att allmänheten, på ett trevligt och avslappnat sätt, ska kunna ta del av en del av viktig forskning som pågår på lärosätet och även ställa frågor direkt till forskarna.

 

I slutet av augusti inleddes höstens föreläsningsserie med att Marco Nilsson, universitetslektor i statsvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University, föreläste om våldsbejakande radikalisering. Marco berättade bland annat om att religion inte har så stor påverkan för de som rekryteras till jihadister. Läs mer här.

 

Malin Jakobsson, universitetslektor på Hälsohögskolan vid Jönköping University, höll sin föreläsning ”Sömnbrist hos unga: Ett växande problem” i slutet av september. Malin berättade att sömnbristen hos unga ökar och att det drar med sig flera negativa konsekvenser. Läs mer här.

 

Näst sist ut var Johan Röklander, laboratorietekniker och ljusdesigner på Tekniska Högskolan vid Jönköping University. Han delade med sig av sin expertis kring ljusets betydelse för människan och miljön. Föreläsningen avslutades med insikten att man skapar en bra ljusmiljö framför allt genom planering, inte teknik. Det handlar om att använda ljuset på ett medvetet sätt för att stötta människors behov och hälsa. Läs mer här.

 

Snart kommer programmet ut för vårterminen 2025. Håll utkik på ju.se/julive eller mejla oss på: julive@ju.se så skickar vi programmet till dig.

2024-11-29