Alexander Byström

Varför valde du att studera på IA-programmet?

Jag ville från början studera på läkarlinjen men under tiden jag satt och plugga inför

högskoleprovet så ansåg min flickvän att jag borde kolla på lite andra utbildningar också. Jag följde hennes råd och tyckte väl att det fanns lite andra utbildningar som verkade intressanta men inget jag verkligen nappade på… Tills jag läste om IA programmet. Jag kände direkt att detta bara måste jag plugga. Jag kollade inte ens hur arbetsmarknaden såg ut eller nått, jag skrotade helt läkarlinjen och sökte endast till IA. Jag tror att anledningen till att jag fastnade så hårt för IA var att jag alltid har haft ett stort samhällsintresse, jag följer de händelser som sker i världen men vill även förstå varför de sker. Men jag var inte helt medveten om att man kunde skapa en karriär av det här samhällsintresset, så IA blev ett litet uppvaknande men även att jag faktiskt hittat någonting som passar mina intressen. Jag känner fortfarande likadant, att även om det kan vara lite krångligare för oss att ta oss ut på arbetsmarknaden så ångrar jag inte en sekund att jag valde IA. Jag har lärt mig så oerhört mycket och jag tror att programmet förbereder inte bara för att arbeta med samhällsrelaterade frågor utan det påverkar hur man tänker och analyserar generellt i livet.


Gjorde du något på sidan av under din studietid?

Ja, under första terminen så började jag och ett par andra studenter på programmet att grunda FUF Jönköping. Det var väldigt lärorikt att driva en ideell förening och något som är

meriterade på mitt CV. Alla som går IA får höra hur viktigt det är med att ”nätverka” eller att

göra någonting vid sidan av studierna för att skapa ett kontaktnät. Det går faktiskt inte att nog stressa på den punkten, det underlättar väldigt mycket när man ska ut på arbetsmarknaden sen.


Vad gjorde du efter din examen från Jönköping University?

Redan under examensveckan så började jag jobba som Kriminalvårdare på en klass 2 anstalt i Göteborg. Det kanske inte känns som det mest relevanta i förhållande till utbildningen men Kriminalvården är en väldigt meriterande arbetsplats. Att arbeta på kriminalvården är i linje med att bygga upp mitt cv för att komma in på ett masterprogram på försvarshögskolan.


Vad är dina framtidsplaner?

Jag vet fortfarande inte exakt vad jag vill i framtiden. Som det ser ut nu vill jag vidareutbilda

mig där fokus ligger på att komma in på ett masterprogram i ledarskap på försvarshögskolan. Med den utbildningen får jag möjlighet att arbeta med det svenska totalförsvaret, det kan till exempel handla om att förbereda sig för eller hantera olika typer av kriser som skogsbränder, pandemier eller terrorattentat.


Berätta gärna om ditt bästa minne från studietiden.

Inte helt lätt att välja någonting specifikt men jag tror den första månaden på programmet. Vi

kastades in i olika ämnen, bokseminariet kring ”Vete, Vapen, Virus”, Självständighetstiden

efter andra världskriget och nykolonialismen. Allt var så intressant samtidigt som man festade som en galning i och med insparken, så det var mycket glädje samtidigt som man

lärde sig mycket.