För fjärde gången ställer studenter från Jönköping University upp med en egenbyggd solcellsbil i tävlingen World Solar Challenge.

Följ projektet

Få de senaste nyheterna, se bilder på solbilen och kontakta teamet:

Jönköping University Solar Team's webbplats

Teamet

Tjugofem studenter med olika bakgrund, utbildning och erfarenheter bildar, tillsammans med ansvariga lärare Jönköping University Solar Team. Bredden av kompetenser i teamet tillsammans med en otrolig vilja och ambition är stora fördelar för laget. Med gemensamma mål och individuella ansvarsområden arbetar teamet med att bygga den optimala solbilen som kommer att representera Jönköping University i Bridgestone World Solar Challenge 2019.

I år satsar teamet på en placering i toppen!

Dimensioner

Chassi: Stål
Kaross: Kolfiber
Hjulupphängning: Aluminium
Hjulbas: 246 cm
Spårvidd: 110 cm
Längd: 428 cm
Bredd: 163 cm
Höjd: 95 cm
Målvikt utan förare: 150-180 kg (Det vill säga en viktreducering på ca 80kg från bilen 2015)


Solbilen Solveig 2017

Teamet jobbar hårt för att i år få en snabbare, säkrare och bättre bil. Några av de viktigaste komponenterna är luftmotståndet och aerodynamiken, samt vikten. Dessa delar har i år kunnat optimeras tack vare kompetensen inom teamet, men också med hjälp utav flertalet sponsorer.

På grund av en ändring i tävlingsreglerna får bilen nu ha solceller på upp till fyra kvadratmeter, istället för sex kvadratmeter som det var tidigre. Detta beror att solcellstekniken utvecklas och bilarna går annars för fort. Bilen som byggs inför Bridgestone World Solar Challenge 2017 har i nuläget en medelhastighet på 65 km/h.

Tävlingen Bridgestone World Solar Challenge 2019

World Solar Challenge är en öppen internationell tävling där målet är att konstruera och bygga ett fordon som endast med hjälp av solens energi ska klara av att korsa en hel kontinent. De tävlande lagen ska köra den drygt 300 mil långa sträckan Darwin-Adelaide på kortast möjliga tid.

Vill ni investera i projektet?

Nivån på tävlingen ses som mycket hög och uppmärksammas av företag och media världen över. Teamet från Jönköping University samarbetar stolt med Sveriges näringsliv.

Vill ni också vara med på oss i utvecklingen av förnyelsebarenergi?

Kontakt

Magnus Andersson, projektledare: