Här har vi samlat lite spridda framtidsvisioner och tankar från studenter som just nu går IA-programmet. Vi frågade vad de har för tankar kring framtiden - och om något har förändrats sedan de började på IA-programmet.

Jennifer, år 1

Jag vet inte riktigt vad jag vill göra i framtiden, det som känns så bra med denna utbildning är att den tar upp ett flertal olika varianter av internationellt arbete så att det finns många olika trådar att kunna spinna vidare på efter examen. Att ha läst min första kurs på IA- programmet har verkligen boostat min inspiration att lära mig mer om världen vi lever i!


Matilda, år 1

Jag har hört att man bör jobba med något som man brinner för. Något jag brinner för är jämställdhet och mänskliga rättigheter. Därför skulle jag i framtiden vilja jobba med någonting där jag på något sätt kan vara delaktig i att påverka samhället till något bättre än idag. Jag har bara gått IA programmet i några veckor men hittills känns det helt rätt.


Josephine, år 1

När jag upptäckte IA programmet kände jag direkt att det var precis rätt val för mig. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men nu när studierna är igång märker jag att detta är otroligt intressant. Jag tror att det finns något för alla som är intresserade av världsliga frågor på IA programmet. Drömmen vore för mig att få jobba i FN eller liknande med humanitära och fredsbevarande frågor.


Cecilia, år 2

När jag började IA-programmet visste jag inte riktigt vad jag ville bli, men när jag läste om programbeskrivning kände jag att detta var linjen jag ville gå. Jag hade visioner om att en dag arbeta som diplomat, på FN eller på utrikesdepartementet. Dessa drömmar finns fortfarande kvar, men under min studietid på IA har jag lärt mig att man kan arbeta med så mycket mer inom liknade arbetsområden. Ett mål hade varit att arbeta med biståndsmyndigheter på mer nationell nivå, som till exempel Sida.

 

Sara, år 2

Jag har alltid varit intresserad av ämnen som rör mänskliga rättigheter, ojämlikhet och utveckling på olika nivåer. Min dröm och mitt mål är därför att kunna arbeta med dessa frågor på något sätt i framtiden, och IA-programmet kändes som en bra början för att nå detta. Just nu har jag nog inte något specifikt drömjobb, men jag skulle absolut säga att jag, tack vare utbildningen, ständigt får mer klarhet om vilken riktning jag vill gå i och vad som engagerar mig.


Amanda, år 3

Sedan jag började IA-programmet hösten 2019 har mina förväntningar och visioner för framtiden nästan enbart byggts på och utvidgats, snarare än förändrats. Jag har trivts jättebra sen dag ett och brinner för alla de ämnen vi får lära oss om. Jag vill jobba med människor, och alla de tankar jag hade innan jag började studera, om möjliga yrken senare eller frågor jag ville jobba med, finns kvar - samtidigt som många har lagts till. Att jobba med människor kan innebära mycket och relatera till många frågor så som integration, social hållbarhet, genusfrågor, lokalt miljöarbete eller internationella relationer för att ge några exempel. Just att det finns så många möjligheter och alternativ gör att framtiden efter IA-programmet känns jättekul, oavsett exakt vilken bana jag väljer.


Ottilia, år 3

När jag sökte till IA-programmet våren 2019 var drömmen att en dag arbeta med fred- och konfliktfrågor på ambassad. Under andra terminen läste vi kurserna ”Man, Society and Environment” och ”Sustainability Challenges”. Efter den terminen växte intresset kring antropologiska- och naturvetenskapliga element. Idag drömmer jag om att arbeta i Östafrika med hållbarhetsfrågor i form av hållbara jordbruk och rena vattenområden kopplat till Agenda 2030 3, 6, 7, 11, 13, 14 och 15.


Ismail, år 3

En av anledningarna till att jag sökte IA-programmet var att jag hade på sikt att jobba med och skaffa mig internationell karriär bland annat att jobba med FN, utrikesdepartementet eller i biståndsbranschen, framför allt att jobba för Sida. Det har dock ändrades med tiden. Jag fått stort intresse för hållbarhet senaste tiden och det är det som jag vill jobba med i framtiden, både i nationellt samt internationellt. WWF är en av organisationerna som jag vill jobba med i framtiden i deras hållbarhetsavdelning.