Masterstudent på University of Copenhagen
Master of arts (MA) in African studies

Alumn Ebba Roos

Ålder: 25

Examensår: 2020

Varför valde du att studera på IA-programmet?

Programmet lockade mig då det berör flera spännande områden som jag är intresserad av så som internationellt utvecklingssamarbete och fredsbevarande arbete. Efter flertalet resor till Tanzania växte intresset att jobba med globala frågor och IA-programmet kändes relevant. Bredden på programmet lockade också då det finns möjligheter att vidareutbilda sig inom olika områden efter programmet.

Gjorde du något på sidan av under din studietid?

Jag var med i Blue Crew 2018, JSU Project team 2019, samt var med och anordnade IA Inspired 2019. Vid sidan av skolan startade jag och två studiekamrater, Elsa Holmgren och Erik Gerhardsson, en välgörenhetsorganisation som heter Humanitarian Auxiliary (HAX). Vi arbetade i projektform, vilket passade bra att kombinera med studierna. Ett projekt syftade till att assistera självförsörjningen på ett barnhem i Tanzania genom att bygga ut deras jordbruk i form av ett hus samt hage till organisationens grisar. I ett annat projekt samlade vi in vinterkläder runt om i Sverige som sedan delades ut till familjer som vari behov av varma kläder inför vintern. Utöver det jobbade jag extra på City Gross.

Vad gjorde du efter examen?

Jag har precis påbörjat ett mastersprogram på University of Copenhagen som heter ”Master of arts (MA) in African studies”.

Vad gör du nu?

Läser första terminen på mastersprogrammet African studies i Köpenhamn.

Vad är dina framtidsplaner?

De kommande två åren ska jag plugga. Termin tre på programmet kan man lägga upp som man vill med kurser på campus, praktik och eller field work vilket jag ser fram emot. I dagsläget lutar det åt att hitta en praktikplats eller göra field work för att samla data inför min master thesis. Efter examen är mitt mål att jobba med internationellt utvecklingsarbete, antingen i Sverige eller i ett annat land.

Berätta gärna ditt bästa minne från studietiden?

Svårt att välja då jag har många bra minnen. Från ett studiesocialt perspektiv är det när vi sprang i aulan med Blue Crew för att starta hela insparken som vi hade planerat i flera månader, och veta att vi har 10 dagar av inspark framför oss. Det ögonblicket och den känslan kommer jag aldrig glömma. Från ett studieperspektiv gillade jag upplevelsen kring praktiken och att få möjligheten att bo i ett nytt land en period. I efterhand skulle jag också säga vårt tentaplugg då vi alltid satt ett gäng och pluggade tillsammans. Det är mysigt att se tillbaka på det och jag kan sakna den gemenskapen, även om jag vet att jag hade andra känslor där och då.