Alumn Richard Thil

hållbarhetskoordinator för Kinnarps AB.

Namn: Rickard Thil

Ålder: 34

Examensår: 2014

Varför valde du att studera på IA-programmet?

Bra fråga. Kommer ihåg i lågstadiet när fröken frågade vad alla ville bli och folk sa brandman, polis eller veterinär och jag sa bara "vet inte" . Det var samma när jag skulle välja i gymnasiet, valde natur för då kunde jag skjuta upp problemet att veta vad jag ville bli när jag blev stor. Sen reste och volontärjobbade jag lite, mest för att jag inte visste vad jag skulle göra, men där klickade det ändå. Jag kändes att jag på något sätt ville göra min lilla del av världen till en lite bättre plats. När min syssling sen tipsade om IA var det ett lätt beslut.

Gjorde du något på sidan av under din studietid?

Nej, jag var verkligen inte aktiv i något studentliv eller så. Jobbade bara på somrarna och var ärligt talat en ganska lat student.

Vad gjorde du efter examen? (vidareutbildning, volontär, annan utbildning)

Jag läste lite kurser med miljöinriktning på distans i ett halvår för att spetsa den kompetensen. Tog sedan kontakt med länsstyrelsen och fick 3 månaders oavlönad praktik på deras utvecklingsavdelning. Det var tuffa månader ekonomiskt men så här i efterhand ett av de bästa besluten jag fattat. Fick genom kontakter därifrån jobb som miljösamordnare och senare hållbarhetsstrateg på Vätterhem.

Vad gör du nu?

Nu arbetar jag som hållbarhetskoordinator för Kinnarps AB. Jag ansvarar för våra ledningssystem enligt miljö och arbetsmiljö samt systemet för FSC (hållbart skogsbruk).

Vad är dina framtidsplaner?

Jag är ingen karriärsmänniska så jag är ganska nöjd att ha en tjänstemannaroll. Jag tror däremot inte jag kommer arbeta på Kinnarps hela livet, kanske kan det bli något jobb inom det offentliga framöver, om det dyker upp något. Jag vill i alla fall fortsätta arbeta med miljöfrågor på strategisk nivå.

Berätta gärna ditt bästa minne från studietiden.

Det måste vara när jag blev tillsammans med min dåvarande flickvän, nuvarande fru, som också gick IA-programmet. Ett annat, lite mer studierelaterat minne, var när vi mellanlandade i Istanbul på väg till praktiken i Sydafrika. Svårt att förklara för en utomstående, men 6 timmar på en flygplats gick väldigt fort!