Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Här kommer en kort film med en av deras arbetare, Domingo Torres Santos, filmad på Diakonias huvudkontor i Stockholm. Samt en kort intervju med Gabriella Riddez, som även hon arbetar på Diakonias kontor i Stockholm. 

Garbiella Riddez på besök i Libanon under ett projekt med Sveriges radio.

Intervju med Gabriella Riddez på Diakonia, Stockholm.

Vad har du haft för tidigare yrken?

Innan jag studerade på universitetet var jag bland annat lärarvikarie och arbetade i butik på NK i Stockholm. Jag extraknäckte också inom reklamfilm och som resereporter. Efter jag studerade på universitetet (Har 2 olika kandidatexamen - Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning statskunskap och socionom med inriktning samhällsmobilisering) har jag jobbat inom modebranschen i Norge (startade upp ett management för norska designers).

Hur hamnade du på Diakonia, och vad har du för tjänst där?

Jag var på Plan International Sverige och arbetade med en kampanj under en termin och efter det ville jag fortsätta i branschen, jag blev tipsad om att Diakonia hade en tjänst utlyst, sökte och fick den. Då visste jag ingenting om Diakonia som organisation. Jag är ansvarig för stora givare och externa samarbeten. Tex har jag hand om relationen mellan oss och Postkodlotteriet, Radiohjälpen (Världens Barn och Musikhjälpen), Per Anger-priset etc.

Vad är det mest givande med ditt arbete?

Det är när jag besöker våra projekt i världen. När jag är nära den implementerande verksamheten. Men också att jag hela tiden lär mig nya saker, att det är helt omöjligt att bli färdiglärd. Det är så många olika länder med helt olika kontexter vi arbetar i.

Hur kan en typisk arbetsdag se ut?

Det varierar väldigt mycket. Men om jag tar ett exempel så ser morgondagen ut som så: - Möte med barnrättsorganisationen Ecpat som vi har ett projekt i Thailand/Myanmar tillsammans med som handlar om migrantbarns rättigheter och utsatthet i förhållande till trafficking, barnarbete, skolgång etc. Jag ska också skriva en ansökan till en stiftelse och kika på en intern policy och komma med synpunkter kring den.

Vilka egenskaper är bra att ha för att arbeta inom Diakonia?

Det varierar väldigt mycket beroende på vilken tjänst du har. I min tjänst är det viktigt att vara bra på relationsskapande, ansökningar, rapportering, kommunikation och tänka strategiskt till exempel.

Finns det chans för att kunna utvecklas och klättra inom organisationen?

Både och. Organisationen är stor vilket gör att den är professionaliserad inom olika områden. Men det är alltid möjligt att vidareutbilda sig, gå kurser etc.

Hur kan globala studier appliceras i er organisation?

Det beror såklart på vilken inriktning ni menar. Det kan appliceras på en rad olika sätt. Många som arbetar inom organisationen har en bakgrund av att studera globala studier/internationella relationer/statskunskap etc.