Globalportalen

Namn på organisationen:

Globalportalen

Vad gör ni på Globalportalen?

Globalportalen är en digital plattform för unga människor som på något sätt vill engagera sig för global rättvisa, klimatet eller mänskliga rättigheter. Vårt mål är både att öka kunskapen om global utveckling, ge olika perspektiv på vad som händer runt om i världen, och samla olika sätt att bli aktiv. Vi tipsar om allt från världsförbättrande jobb att söka till artiklar om karriär och aktivism och vilka seminarier som hålls i veckan.

Du kan läsa mer om oss på vår hemsida! Under rubriken Engagera dig får du hjälp att komma igång utifrån var du befinner dig i livet – vill du börja plugga, jobba, lära dig mer eller engagera dig på fritiden?

Vilken hjälp kan man som student få av Globalportalen?

Två av de fyra innehållskategorierna på vår hemsida är plugga och jobba. Syftet med innehållet vi publicerar där är att guida unga människor som drömmer om en karriär inom civilsamhället eller global utveckling. Vi tipsar om utbildningar och kurser, intervjuar människor som har spännande uppdrag och kan komma med råd, och håller workshops där studenter och arbetssökande får prata med yrkesverksamma.

Många studenter som vill ut i världen och jobba letar efter ett sätt att få utlandserfarenhet, och vi tipsar om var man kan börja. Hos oss hittar du intervjuer med studenter som genomfört fältstudier, deltagit i utbytesprogram via en organisation eller gjort praktik utomlands.

Vi har även en platsbank på vår hemsida där organisationer från det svenska civilsamhället publicerar lediga tjänster, praktikplatser och volontäruppdrag. Eftersom så många olika arbetsgivare annonserar hos oss varierar tjänsterna mycket. De kan vara förlagda i Sverige eller utomlands och kräver olika mycket erfarenhet.

Några artiklar att kolla in om du pluggar globala frågor:

Q&A: Allt du vill veta om att söka praktik

Drömmen om ett fältarbete – Minor field study!

Q&A: Allt du behöver veta om diplomatprogrammet

Så lär du dig ett FN-språk på rekordtid

Hur kommer jag bäst i kontakt med er?

Maila oss på info@globalportalen.org, skicka ett meddelande till Globalportalen.org på Facebook eller DM:a @globalportalen på instagram! På vår hemsida hittar du även kontaktuppgifter till oss som jobbar på Globalportalen.

Hur kan man engagera sig i globala frågor?

Det finns en massa sätt att engagera sig för en mer rättvis värld! Bland våra 54 medlemsorganisationer finns mängder av olika profiler och hjärtefrågor – exempelvis klimatet, jämställdhet och mänskliga rättigheter. De letar alltid efter medlemmar, aktivister, månadsgivare eller kursdeltagare, och vi tipsar regelbundet om vad de har på gång.

Aktivism kan också handla om livsstil och vad man gör i vardagen. Vi tipsar om poddar, dokumentärer och böcker att läsa för att lära sig mer om världen och inspireras att skapa förändring. Ibland behöver man sätta press på företagsvärlden genom att shoppa, äta och resa mer hållbart – vi har guiderna!

När det händer något någonstans där människor behöver hjälp, eller på en internationell dag när sociala medier svämmar över av information, försöker vi vara där och reda ut frågan, eller tipsa om organisationer och kampanjer att stötta för att vara med och göra skillnad.

Några artiklar att kolla in om du vill vara med och skapa en bättre värld:

5 tips till dig som vill komma igång med volontärandet

7 sätt att öva upp ditt civilkurage!

7 sätt att engagera dig mot sexköp och människohandel

11 sätt att göra din omgivning mer jämställd

Vad är erat bästa tips till en student på IA-programmet att hitta jobb inom biståndsbranschen och civilsamhället?

Vårt bästa tips är att inspireras av andra! Gå på karriärseminarier, läs intervjuer och titta på Instagram-frågestunder med människor som är där du vill vara. Du kommer förmodligen inse att ingen väg är spikrak och det viktigaste är att göra något du verkligen brinner för. Det finns inte en utbildning eller en erfarenhet, utan alla möjliga kompetenser behövs om vi vill skapa en mer rättvis värld tillsammans.

Men det finns trots allt ett gäng tips som brukar återkomma. Några exempel: gör praktik, engagera dig i en organisation du gillar, lär dig ett till språk, skaffa utlandserfarenhet och var inte rädd att hoppa på kortare uppdrag och vikariat i början av din karriär!

Några artiklar att kolla in om du i vill få konkreta karriärtips:

Sida tipsar: så får du jobb inom global utveckling

Vägarna till drömjobbet inom utveckling

Fem snabba med en handläggare

5 fördomar om att arbeta med bistånd

Karin Kristensson, kommunikatör på Globalportalen

karin.kristensson@globalportalen.org