Studenter bygger vid Kristine kyrka i Jönköping.

Byggnadsteknikstudenter på Tekniska Högskolan (JTH) deltar på Arkitekturdagarna 5-8 september i Jönköping. Här är två av dem, Lukas Svensson och Edwin El-Zouki.

Studenter bygger och ställer ut vid Kristine kyrka

16 byggnadsteknikstudenter på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) bygger och visar upp tillfälliga rum i Kristine kyrkpark under Arkitekturdagarna i Jönköping, 5-8 september.
- Det är en chans för oss att utvecklas och lära oss mycket nytt, säger studenten Hermela Tareke.

JTH-studenter i Kristine kyrkpark i Jönköping.

De 16 studenterna är fördelade på fyra grupper, som uppför varsitt tillfälligt rum i Kristine kyrkpark.

Studenterna ska med enkla medel och på begränsad tid och yta skapa enkla rum, som samtidigt är meningsfulla och nyskapande. De bygger i Kristine kyrkpark 5-6 september och har sin utställning där den 7 september. Den 8 september monteras rummen ned och flyttas från platsen.

- Arkitekturdagarna i Jönköping är en unik möjlighet att fira arkitekturens betydelse genom utställningar och föreläsningar. Det är en inspirerande upplevelse för studenterna, vilket ger dem praktisk erfarenhet. Tidspressen utmanar och utvecklar dessutom deras färdigheter, säger Geza Fischl, universitetslektor i arkitektur och lärare på byggnadsteknikprogrammen på JTH.

"Uppskattar kontakten med JTH-studenterna"

Projektet går under namnet ”Ephemeral 2024”, vilket betyder kortlivad på svenska och speglar uppgiften som något temporärt men ändå kreativt och innehållsrikt. JTH samarbetar även på årets arkitekturdagar med arkitektur- och teknikkonsulten Sweco.

- Vi lägger mycket tid och energi på de här projekten och uppskattar väldigt mycket kontakten och utbytet vi har med JTH-studenterna, säger Johan Franzén, arkitekt på Sweco Jönköping.

Studenterna håller till i den norra delen av Kristine kyrkpark, som Geza Fischl tycker erbjuder både historisk charm och praktiska fördelar som tillgång till vatten och toalett och närhet till butiker och restauranger.

Vill visa vad han har lärt sig

Edwin El-Zouki, som läser tredje året av Byggnadsutformning med arkitektur tycker det är roligt att visa upp vad han har lärt sig såhär långt på utbildningen och att dela med sig av sina idéer. Han svarar gärna på frågor och berättar om deras projekt för förbipasserande och besökare av kyrkparken. Hermela Tareke som läser andra året av samma program tycker det är roligt, men även lite nervöst, att ställa ut deras byggnationer för allmänheten.

- Jag vill visa upp mina förmågor och hoppas att vi kan skapa något något som vi är stolta över, säger Hermela Tareke.

"Kan ge inspiration"

Erik Dreier, präst i Kristine kyrka, berättar att det inte är något ovanligt med utställningar i eller vid kyrkor och att det bidrar till reflektion och ökad förståelse. Han tycker att JTH-studenternas projekt är intressant och spännande och att det kanske kan ge inspiration till nya sätt att se på funktion och form.

- I fråga om arkitektur är kyrkan en tydlig byggnad och har en tydlig funktion. Att kyrkan signalerar öppenhet till grannar och gemensamma frågor gör att kyrkan är både relevant, en del av sin samtid liksom (ibland) utmanande i ställningstaganden, säger Erik Dreier.

Erik Dreier nämner ett annat samarbete som Svenska Kyrkan Jönköping har med Jönköping University, där studenter på Ljusdesign och belysningsteknikprogrammet på JTH bidrar till att förbättra belysningen i deras kyrkogårdsmiljöer.

JTH-studenter bygger vid Kristine kyrka i Jönköping.

Byggnadsutformning med arkitektur-studenterna Alexandra Göhlin, Arvid Dahl, Zandra Hultqvist och Frida Erson några timmar in på deras byggnation.

JTH-studenter vid Kristine kyrka, Jönköping.

Från vänster: Maryam Mansourizad, Edwin El-Zouki, Lukas Svensson och Kristyna Zamecnikova, som alla läser Byggnadsutformning med arkitektur på JTH.

Studenter, lärare och andra på JTH.

Här är byggnadsteknikstudenterna, deras lärare och representanterna för arkitektur- och teknikkonsulten Sweco.

Läs mer om JU-studenternas byggprojekt och Arkitekturdagarna här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2024-09-05