Ta del av forskningen på JU – välkommen till JU LIVE

På Jönköping University (JU) pågår innovativ och samhällsnyttig forskning. Under höstterminen fortsätter den populära föreläsningsserien JU LIVE, som ger dig möjlighet att lära dig om den senaste forskningen. Serien startar den 29 augusti och kommer bestå av fyra föreläsningar som hålls i det vackra högskolebiblioteket. JU LIVE är kostnadsfritt och öppet för allmänheten.

Logga JU LIVE

Sedan många år tillbaka har JU tillsammans med Folkuniversitetet bjudit in allmänheten till öppna föreläsningar, då under namnet Offentliga föreläsningar. För ett år sedan gjordes upplägget om och heter nu JU LIVE. Varje termin arrangeras det fyra populärvetenskapliga föreläsningar där publiken får möjlighet att ställa frågor och samtala med forskarna. Alla forskarna är från JU:s fyra fackhögskolor: Högskolan för lärande och kommunikation, Hälsohögskolan, Tekniska högskolan och Jönköping International Business School. Ibland bjuder forskarna i sin tur in personer från branschen de föreläser kring, eller experter från andra lärosäten.

Folkuniversitet med från starten

Redan när JU började med offentliga föreläsningar var det i samarbete med Folkuniversitetet. Ett samarbete som helt går i linje med Folkuniversitetets uppdrag.

– En central uppgift för Folkuniversitetet är att göra ny forskning tillgänglig och lättförståelig för allmänheten, samtidigt som vi vill lyfta fram och stödja lokala forskare. Genom att sprida kunskap till fler människor ökar möjligheterna för dem att påverka sina livssituationer, vilket är något vi på Folkuniversitetet värderar högt, säger Viktor Ahlgren, platsansvarig och verksamhetsutvecklare på Folkuniversitetet Jönköping.

Högskolebiblioteket

Föreläsningarna hålls i högskolebiblioteket.

Första föreläsningen den 29 augusti

Först ut, torsdagen den 29 augusti klockan 16.00, är Marco Nilsson, universitetslektor i statsvetenskap, vid Högskolan för lärande och kommunikation på JU. Titeln på föreläsningen är ”Vad vi vet och inte vet om våldbejakande radikalisering – nya vägar till förebyggande arbete” och kommer handla om att det finns kunskapsluckor i forskningsfältet gällande radikalisering och vikten av att förstå varför inte alla de som utsattes för radikaliseringsförsök blev radikaliserade och hur sådan kunskap kan användas för att förebygga radikalisering.

– Det är väldigt roligt att vi kör JU LIVE för tredje terminen. Vi gör vårt bästa för att sprida vår viktiga forskning som bedrivs här på JU och JU LIVE har ett bra upplägg för det. Under avslappnade förhållande föreläser forskarna populärvetenskapligt och jag vet att de gärna interagerar med publiken. Jag vill uppmana alla att komma till vårt fina högskolebibliotek, njuta av en gratis fika och lyssna på spännande ämnen som vi forskar kring. Varmt välkomna till JU och JU LIVE, säger Jesper Boesen, samverkanschef på Högskolan för lärande och kommunikation, som är med och arrangerar JU LIVE.

Faktaruta

Föreläsningarna hålls i JU:s högskolebibliotek, det är kostnadsfritt, besökarna bjuds på fika, och det är alltid mellan klockan 16.00–17.00. Alla föreläsningar hålls på svenska.

Datum och titlar:

29 augusti - Vad vi vet och inte vet om våldbejakande radikalisering – Nya vägar till förebyggande arbete
Marco Nilsson, Högskolan för lärande och kommunikation

19 september – Sömnbrist hos unga: Ett växande problem
Malin Jakobsson, Hälsohögskolan

31 oktober – Allt ljus på hälsa! Ljusets betydelse för människors välmående
Johan Röklander och Mathias Adamsson, Tekniska högskolan

28 november – Vad är en stiftelse och hur påverkar de vårt samhälle
Kajsa Haag, Ulf Olaison, Jönköping International Business School och Hanna Almlöf, Linköpings Universitet

Anmäl dig här för att få gratis fika.

2024-08-26