Studentlag vann ovärderliga erfarenheter i global familjeföretagstävling

Förra veckan deltog tre masterstudenter från JIBS i tävlingen Family Enterprise Case Competition 2019 på Grossman School of Business, University of Vermont, i Burlington, USA. Laget bestod av Kristina Baumgartner, Steven Lau och Rita Stefanuto. De coachades av universitetslektor Massimo Baù.

JIBS Family Enterprise team . Från vänster: Steven Lau, Kristina Baumgartner, Rita Stefanuto, och deras coach Massimo Baù.

Efter en utmanande träningsperiod, under vilken Centre for Family Enterprise and Ownership (CEFEO) erbjöd laget sex extraföreläsningar kring familjeföretagande och diskuterade nio praktiska case med laget, var det dags för studenterna att tävla på University of Vermont in Burlington USA. Väl på plats mötte de 98 deltagare från 25 olika universitet, som kom från totalt 26 olika länder. Vid tävlingen fanns även 52 domare, som rest från 12 olika länder för att bedöma lagens prestationer. Sammantaget var det en verkligt globalt event.

­–På första tävlingsdagen blev alla lag slumpvis tilldelade en grupp. I vår grupp fick vi möta lag från Kanada, USA och Tyskland. Vi fick det första caset några dagar innan vi reste till tävlingen, så vi lade ner så mycket tid som var möjligt på att ta fram en bra lösning.

Den omfattande träning som laget fått under månaderna innan tävlingen tillsammans med det stora engagemang de lade ner för att lösa caset resulterade i mycket fin feedback från juryn. Under de följande två dagarna av tävlingen fick laget bara fyra timmar på sig att läsa in sig på ett case och sedan presentera en rekommendation hur familjeföretaget skulle fortsätta.

–Stressnivåerna i rummet där vi förberedde oss var extremt höga. Trots det, så hade vi stor nytta av den träning vi fått i Sverige och det gjorde att vi kunde tillämpa våra kunskaper och arbeta bra som ett lag, säger Steven Lau.

JIBS masterstudent, Kristina Baumgartner, till vänster, mottar priset för bästa presentatör på masternivå vid Family Enterprise Case Competition.

Studenterna kom på första plats i samtliga av sina case, vilket betydde att av de lag som tävlade på masternivå var deras lag det som tog sig till final med flest antal poäng. Tyvärr vann de inte i finalen. Kristina Baumgartner tilldelades dock bästa presentatör på masternivå för analysdjup, övertygelseförmåga och finess under presentationerna.

–Vi kan inte förneka att de senaste månaderna har varit väldigt tuffa. Vi har fått passa in timmar av träning i våra redan väldigt upptagna scheman, det har varit stressande. Men skulle vi göra om det? Absoult! säger Rita Stefanuto.

–Nu när vi ser tillbaka på vår upplevelse så inser vi hur mycket vi har lärt oss. Nu är vi mycket mer säkra på att prata inför människor, vi utmanade oss själva i att tänka kritiskt och samarbeta med lagmedlemmar även när vi hade skilda åsikter. Vi har också lärt oss vikten av empati när är rådgivande till familjeföretag. Under tävlingen fick vi också chans att nätverka med hundratals av ambitiösa studenter och domare från hela världen. Det var en unik möjlighet att träffa intressanta människor och hitta nya vänner.

2019-01-18