Framtidens entreprenörer presenterar sina produkter

Varje år arrangeras Entrepreneurship Day för förstaårsstudenter på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU). Dagen är en del av en gemensam kurs i entreprenörskap för studenterna, där målet är att ta fram en hållbar produkt, konstruera en egen monter och presentera sin idé för en jury.

Den 24 oktober började montrar att dekoreras i JIBS lobby, där studenterna fick möjligheten att presentera den produkt som de har tagit fram. Studenterna som deltar i mässan läser kandidatprogrammen Civilekonom, Marketing Management, Sustainable Enterprise Development eller International Management. Kursen ingår i samtliga av programmen fokuserar på entreprenörskap, hållbarhet och produktframtagning.

Priser för bäst deltagande

Studenterna tävlar om ärofyllda priser i form av 3 000 kr. Fem grupper fick ta emot pris för bästa deltagande, utsedda av lärarna inom kursen som tillsammans diskuterade och bedömde studenternas montrar, produkter och presentation.

Kinga Janas studerar sitt första år på Civilekonomprogrammet och tycker att det roligaste med hela kursen var just Entrepreneurship Day, där de fick presentera den idé som gruppen gemensamt kommit fram till och jobbat med under flera veckor.

—Dagen har varit jätterolig! Förutom att få presentera vår egen idé är det intressant att gå runt och se vad andra grupper har tagit fram för produkter. Det syns att vissa idéer är knutna till andra delar av världen, vilket är kul att se, säger Kinga.

Kingas grupp har tagit fram en ”Educational Board” för barn. Syftet är att samla svårigheter som barn kan stöta på i livet och som kräver övning, som att knyta skorna, låsa upp en dörr eller dra igen en dragkedja. Idén föddes genom Kingas bakgrund. Hon kommer från Polen, där hon har sett liknande produkter.

Two students from JIBS holding there entrepreneurship project

Oliver Widell och Kinga Janas är två av fyra gruppmedlemmar som tillsammans har tagit fram ”Educational Board”.

—Jag själv har två barn och denna typ av tavlor fungerar jättebra i Polen. När jag flyttade till Sverige kunde jag inte få tag på något liknande, så jag berättade för min grupp om tavlorna och vi tog fram en egen variant, avslutar Kinga.

Se filmen om årets Entrepreneurship Day nedanför.

Den mest hållbara idén tar vara på restprodukter

Science Park var också delaktiga i eventet i form av jury för att utse vilken av grupperna som hade tagit fram den mest hållbara produkten. Priset till vinnarna var 5 000 kr och i bedömningen tog man hänsyn till hållbarhetsperspektivet, presentationen, montern och målgruppsanalysen.

Jenna Magnusson studerar sitt första år på Sustainable Enterprise Development. Hon och hennes grupp tog hem priset för mest hållbara produkt med idén ”BeyondBeer”, vars syfte är att ta vara på spannmålet som blir över efter att man har producerat öl och använda det till att skapa matprodukter. Jenna tror att anledningen till att deras grupp lyckades vinna var bra samarbete och ett tydligt hållbarhetsfokus.

The winning team of Entreprenaurship Challenge 2023, "BeyondBeer".

Produkten ”BeyondBeer” tog hem priset för mest hållbara produkt. Från vänster: Andra Neagoe, Jenna Magnusson, Pheobe Aschan och Mathias Sundman.

—Det visar att allt engagemang vi har lagt ned gett resultat. Alla i gruppen tycker att hållbarhet är ett väldigt viktigt ämne och det har varit tydligt att detta är något vi brinner för, säger Jenna.

Innan Jenna började på JIBS tävlade hon i SM i Ung Företagsamhet. Drömmen är att bli entreprenör och starta något eget efter studierna.

2023-10-26