EULiST:s ordförande besökte JU

Från vänster: Ingrid Wadskog, Ladislav Janíček, Måns Svensson och Iveta Šimberová

Den 30 september fick Jönköping University (JU) besök av Ladislav Janíček som är ordförande i styrelsen för EULiST-alliansen och även rektor på Brno University of Technology (BUT) i Tjeckien. Syftet med besöket var att stärka banden inom EULiST och diskutera framtida möjligheter till samarbeten, både mellan JU och BUT samt inom EULiST.

På måndagen 30 september träffades Ladislav Janíček, ordförande i styrelsen för EULiST och rektor på BUT, Iveta Šimberová, vicerektor för internationalisering på BUT, Ingrid Wadskog, vicerektor för internationalisering och vd för Tekniska Högskolan vid JU, samt Måns Svensson, rektor på JU. Han uttrycker stor entusiasm inför framtiden.

– Det känns bra att EULiST:s ordförande besöker JU. Avsikten med besöket är att Ladislav ska få en djupare förståelse för JU:s verksamhet samtidigt som vi får möjlighet att stärka våra band och samarbeten. Det är en chans att fördjupa dialogen om hur vi kan utveckla alliansen inom EULiST och även utveckla samarbeten med BUT, säger Måns.

– Det är alltid berikande att få möjlighet att träffa våra EULiST-partners på plats vid deras lärosäten, att få en känsla för sammanhanget och inspireras av deras åsikter, erfarenheter och läge, och att planera samarbeten. Vi befinner oss i början av ett nytt sätt att bedriva internationellt samarbete som bygger på nära samarbete mellan europeiska högre lärosäten med samma eller liknande bakgrund. För att detta koncept ska bli framgångsrikt är det nödvändigt att bygga upp samarbetet på ett pragmatiskt sätt, så att det på bästa sätt återspeglar aktuella frågor och de samhälleliga behov som vi möter i olika sammanhang och under olika förutsättningar. Jag ser fram emot att vidareutveckla EULiST tillsammans på ett sätt som stärker våra lärosäten och som i synergi gör det möjligt för oss att hitta innovativa lösningar som återspeglar aktuella behov och det moderna samhället, säger Ladislav.

2024-10-01