EULIST - Europeiska lärosäten som länkar samman samhälle och teknik

Jönköping University (JU) är stolt partner i alliansen EULIST (European Universities Linking Society and Technology). EULIST-alliansen bildades för att stödja långsiktigt samarbete inom områdena utbildning, forskning, innovation och service till samhället. Medlemskap i EULIST kommer att ge nya möjligheter för studenter och personal vid JU att få kontakt med personer från hela Europa, dela erfarenheter med och samarbeta i en mängd olika utbildningar, forskningsprojekt och sociala initiativ.

EULIST logotyp

Vilka är vi?

Tio europeiska lärosäten har gått samman för att bilda EULIST och representerar en geografiskt varierad grupp från alla hörn av Europa.

  • Jönköping University, Sverige
  • Leibnitz University, Tyskland
  • Technical University Vienna, Österrike
  • National Technical University of Athens, Grekland
  • Slovak University of Technology, Slovakien
  • Brno University of Technology, Tjeckien
  • Lappeenranta-Lahti University, Finland
  • Rey Juan Carlos University, Spanien
  • L’Aquila University, Italien
  • Institut Mines-Télécom, Frankrike

Mer information om EULIST Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför EULIST?

Även om EULIST-initiativ inte enbart är begränsade till aktiviteter som kopplar samman samhälle och teknik, är detta ett centralt tema som kommer att vara tydligt i många initiativ som utvecklas inom nätverket. Samhälle och teknik är beroende av varandra. Samhället är en viktig drivkraft för tekniska förändringar samtidigt som tekniska framsteg påverkar den sociala utvecklingen. För att förbereda sig för morgondagens Europa inser EULIST behovet av att utbilda individer som förstår både de tekniska problem som vi sannolikt kommer att möta och det sociala sammanhang och dimensioner för vilka tekniska lösningar är utformade. Med detta som grund kommer EULIST att främja integration och korspollinering av STEM-discipliner (Science, Technology, Engineering, Mathematics) och samhällsvetenskaper i ett brett spektrum av aktiviteter.

Mot ett europauniversitet

EULIST-nätverket vidtar aktivt åtgärder för att bli erkänt som ett europauniversitet inom Europeiska kommissionens Erasmus+-program. European University Initiative är en del av EU:s "Strategiska ramverk för europeiskt samarbete inom utbildning och yrkesutbildning" och syftar till att främja nya former av djupare samarbete genom transnationella allianser.

Mer information

Om du vill ha mer information om JU:s deltagande i EULIST eller vill bli involverad, kontakta gärna Nerrolyn Ramstrand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., rektorsråd för internationalisering.

2022-02-14