Jönköping University bidrar - sprider forskning på tandemcykel

Våren 2025 genomförs en unik tandemturné där forskare kommer turas om att cykla cirka fem mil genom olika orter i Sverige för att sprida kunskap och sin forskning om åldrande och hälsa på ett innovativt sätt.

Sofi Fristedt och Oskar Jonsson på tandemcykeln.

Sofi Fristedt och Oskar Jonsson på väg till Jönköping.

Turnén leds av Oskar Jonsson, biträdande forskare inom aktivt och hälsosamt åldrande vid Lunds universitet och forskningscentret CASE (Centre for Ageing and Supportive Environments).
Turnén syftar till att göra forskning mer tillgänglig och engagerande för allmänheten tillsammans med intressenter, doktorander och lokala forskare.

JU-forskare föreläste i Jönköping och Holsbybrunn

Tandemturnén är ett nytt initiativ där Oskar Jonsson samarbetar med forskarkollegor från andra lärosäten som håller föreläsningar vid varje stopp.

Söndagen den 11 maj var det dags för Tandemturnén att röra sig från Ulricehamn till Jönköpings Länsmuseum. Med på tandemcykeln var Sofi Fristedt, docent i hälsa och vårdvetenskap på Hälsohögskolan, som är knuten till CASE genom en forskargrupp och samverkar med centret i olika forskningsprojekt.

Sofi Fristedt och Oskar Jonsson föreläser på Jönköpings Länsmuseum.

Sofi Fristedt och Oskar Jonsson föreläser på Jönköpings Länsmuseum.

Under söndagsföreläsningen talade Sofi om olika generationers attityder till digital teknik, att det ofta skiljer mer mellan person än generation och vikten av äldre personers medverkan och uppföljning av teknikanvändning.

– Äldre personer är mer intresserade av att tekniken som de använder har ett praktiskt ändamål, och är mindre intresserade av lull-lull. Om välfärdstekniken ska bli framgångsrik måste primära användare, som äldre personer och hemtjänstpersonal inkluderas i så väl val som uppföljning av teknik, säger Sofi Fristedt.

Viktigt att forskningsresultaten når ut

Sofi såg på möjligheten att delta i Tandemturnén som något roligt och innovativt sätt att sprida kunskap.

- Jag tycker att detta är ett värdefullt och riktigt roligt koncept. Jag gillar att cykla och vi behöver hitta nya sätt att kommunicera forskning till allmänheten, samtidigt som det är hälsofrämjande för forskarna, avslutar Sofi.

På måndagen var det dags för Tandemturnén att ta sig vidare till Holsbybrunn, där Ulli Samuelsson, universitetslektor i pedagogik på Högskolan för lärande och kommunikation, cyklade med och presenterade en föreläsning med titeln ”Digitalt utkastad – att gå från digitalt inkluderad till digitalt utanförskap” på Ädelfors folkhögskola.

Oskar Jonsson och Ulli Samuelsson.

Oskar Jonsson och Ulli Samuelsson.

– Det var ett väldigt spännande upplägg som gav både naturupplevelser i det småländska landskapet och en möjlighet att prata forskning under annorlunda former.

Forskningen och resultaten måste nå utanför akademin, menar Ulli.

– Det är viktigt att vi som bedriver forskning som är människonära, delar och diskuterar vår forskning direkt med dem det berör. Att kombinera detta med tandemcykling, i mitt fall fem mil, ger ju både uppmärksamhet och motion, säger hon.

Turnéplanen

Turnén har pågått sedan den 4 maj och avslutas i Lund den 27 maj. Förutom Jönköping och Holsbybrunn så kommer stoppen framöver ske i bland annat Kalmar, Karlskrona, Ystad och Trelleborg. Vid varje stopp kommer det att finnas möjlighet för allmänheten att delta i föreläsningar och workshops, och att ställa frågor direkt till forskarna.

Läs mer om Tandemturnén på CASE:s hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Karta över turneplanen
2025-05-14