Basterminen gav plats på drömutbildningen

Sibel Akdogan vill jobba med spännande arkitektur. Teknisk bastermin blev en bra introduktion till högre studier – och gav Sibel en garanterad plats på rätt program.

Sibel, student, i klassrum

– Jag gick ett praktiskt program på gymnasiet och efter det har jag jobbat några år. Men jag har alltid drömt om att få jobba med inredning eller arkitektur, berättar Sibel som valde att läsa på behörigheten med en teknisk bastermin. På bara 20 veckor läste hon in det som fattades i matematik, fysik och kemi.

– Man tentar av två ämnen åt gången. Det är högt tempo och visst kände jag att det var tufft ibland. Men det fungerar fint om man planerar ordentligt, säger Sibel som tycker att teknisk bastermin var ett bra sätt att komma in i studier och studentliv.

Som student på teknisk bastermin är du garanterad en plats på ett ingenjörsprogram på Tekniska Högskolan. Sibel valde Byggnadsutformning med arkitektur och är nu halvvägs in i sin första termin.

– Det har verkligen varit en rivstart och det känns bra att ha basterminen i ryggen. Jag lärde mig mycket studieteknik som jag kommer att ha nytta av nu. Vi har redan fått börja jobba i 3D CAD och rita egna bostadsprojekt, vilket är jättekul. Och så ser jag fram emot att få studera och praktisera utomlands – gärna på något ställe med häftiga byggnader som Hongkong, Singapore eller New York.

Sibel är född och uppväxt i Jönköping och gillar att det finns så bra möjligheter till utbildning på hemmaplan.

– Jönköping är en vacker och rolig stad med ett bra utbud för studenter. Dessutom finns det mycket fin arkitektur att upptäcka här. Min personliga favorit är Kulturhuset Spira som är ritat av den svenska stjärnarkitekten Gert Wingårdh och som ligger granne med campus!

Sidan uppdaterad