Petter, Elprojektör/Ljusdesigner på Tyréns

Petter Swahn läste elprogrammet på gymnasiet, arbetade några år och studerade sedan Ljusdesign. Nu jobbar han som Elprojketör/Ljusdesigner på Tyréns i Jönköping.

Petter, före detta student

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Med tanke på min bakgrund så föll det sig naturligt att jag även arbetar som el-projektör. Därför har min första tid i branschen inneburit att jag fått chansen att sätta mig in i detta yrke samtidigt som jag får vara med och utveckla ljusdesign på kontoret. I många projekt går dessa roller hand i hand med varandra, så det är väldigt roligt och givande att få använda sig utav nya kunskaper jag tagit med mig ifrån utbildningen men även tidigare arbetserfarenheter. I huvudsak består mina dagliga uppgifter utav projektering av el och ljusdesign i interiöra och exteriöra miljöer.

Började du studera direkt efter gymnasiet?
Efter mina tre år på gymnasiet och el-programmet så valde jag att arbeta som elektriker i några år, innan jag började att studera. Det var en väldigt givande tid som gav mig bra arbetslivserfarenhet och kunskap inom yrket, vilket jag har haft stor nytta av under min utbildning men även nu i mitt dagliga arbete.

Varför ska man välja Ljusdesign på Tekniska Högskolan?
Fascineras man av vad ljus kan göra i en annars tråkig miljö, är man intresserad utav ny teknik eller har man en konstnärlig ådra i sig. Något utav detta kombinerat med att man uppskattar att blanda teoretiskt lärande med praktiskt utförande, så har du en utbildning som passar just dig.

Några tips till blivande studenter du vill dela med dig av?
Studier på högskolan skiljer sig markant ifrån till exempel gymnasiet. Man möter väldigt många typer av människor med olika livssituationer och tidigare erfarenheter. Alla är där av en anledning, man vill lära sig mer om något som ligger i ens intresse. Detta är något jag tycker man ska utnyttja och som man kan ha stor nytta av under sin studietid. Jag lärde mig oerhört mycket utav mina klasskompisars tidigare erfarenheter, vilket bidrog till att jag utvecklade mina kunskaper. Under studietiden ges det även möjlighet att nätverka och knyta kontakt med branschfolk, vilket är till stor hjälp under utbildningen men även när det är dags för att söka jobb.

Sidan uppdaterad