Anna Lundberg, student, ljusdesign

Anna Lundberg, student på ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan, Jönköping University.

Anna Lundberg som studerar ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan vid Jönköping University var hösten 2021 utbytesstudent på Rose Bruford College i London.

Anna Lundberg läser Ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University och har gjort en termin som utbytesstudent på Rose Bruford College i London.

- En fantastisk erfarenhet, säger hon.

Anna Lundberg läser tredje året av ljusdesignprogrammet på JTH och tycker att utbildningen förbereder henne på ett bra sätt för det hon ska arbeta med professionellt. Hon berättar att hon lär sig mycket om hur man projekterar ljus inomhus och utomhus, om armaturförteckningar/placeringar, ljus- och energiberäkningar och mycket mer.

- Jag är väldigt glad över att jag valde JTH och ljusdesignprogrammet. Utvecklingen på området går snabbt och vi behöver människor som är kunniga inom arkitekturbelysning, säger Anna Lundberg.

Bild från ett praktiskt projektarbete på Rose Bruford College i London.

Under ett projektarbete på Rose Bruford College var Anna kreativt ansvarig för belysningen till en teaterföreställning.

Som JTH-student har hon möjlighet att studera en termin utomlands och hösten 2021 tillbringade hon på Rose Bruford College of Theatre & Performance i London. Skolans ljusdesignutbildning har en mer estetisk inriktning med fokus på teater- och eventljusdesign. Då Anna brinner för scenbelysning var det ett självklart val för henne att åka.

Utbildningen innehåller många praktiska projektarbeten och i ett sådant var Anna kreativt ansvarig för belysningen till en teaterföreställning. Det innebar att hon bland annat valde ut positionerna för armaturerna som lyste upp scenen, riggade och riktade belysningen samt bestämde ljusstyrkan och färgfilter till de olika scenerna. Hon hade även ett nära samarbete med föreställningens regissör och scenograf och gavs stora friheter i sin design.

En teaterföreställning på Rose Bruford College i London.

- Ljuset framhäver den dramatiska effekten och spelar en otroligt stor roll inom teater, säger Anna Lundberg.

- Ljuset är som ett språk som samspelar med scenografin, ljudet och skådespelarna och berättar för publiken vad för sorts situation och plats som scenen utspelar sig i. Det framhäver den dramatiska effekten och spelar en otroligt stor roll inom teater.

Under teknikveckan på Rose Bruford riggade studenterna allt ljus efter Annas planering och ljusscener programmerades i enlighet med hennes design. Exempelvis hade hon en flimrande ljuseffekt för att skapa effekten av en brand.

- Det var väldigt intensivt och många långa dagar på Rose Bruford, men samtidigt väldigt roligt, spännande och utmanande. Det har gett mig stora kunskaper om scenbelysning, men även ett bra kontaktnät och många nya vänner.

Studenten Anna Lundberg har läst en termin på Rose Bruford College of Theatre & Performance i London.

Eftersom Anna Lundberg brinner för scenbelysning var det ett enkelt val för henne att åka till Rose Bruford College of Theatre & Performance i London.

Sidan uppdaterad