Pontus Lindblad och Faisal Jalal driver egen klinik

Pontus Lindblad och Faisal Jalal är utbildade ortopedingenjörer.

Pontus Lindblad och Faisal Jalal är utbildade ortopedingenjörer.

Det var på Jönköping University som de goda vännerna Pontus Lindblad och Faisal Jalal inledde sin gemensamma resa. Idag arbetar de som legitimerade ortopedingenjörer och driver tillsammans företaget Fothjälpen Sverige AB i Jönköping. Efter att arbetat några år kliniskt på TeamOlmed och Sahlgrenska Universitetssjukhuset kände både Pontus och Faisal att de ville göra något nytt och samtidigt förvalta sin utbildning på ett annat sätt. De beslutade sig för att starta upp sin egna klinik tillsammans.

Pontus och Faisals huvudfokus är att hjälpa personer förebygga, behandla och lindra olika typer av fotrelaterade problem. De arbetar tvärprofessionellt och har samarbeten med olika privata vårdaktörer.

- Vi ser ett stort behov och efterfrågan och det är många som inte vet vart de ska vända sig med sina fotrelaterade problem, säger Faisal.

I deras klinik använder de sig till stor del av digitala arbetssätt. Den digitala tekniken har öppnat upp nya möjligheter inom den ortopedtekniska behandlingen känner de.

Arbeta som ortopedingenjör

Som ortopedingenjör är man legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

- Vi möter patienter med varierande diagnoser och tillstånd där vi utifrån deras förutsättningar hittar tekniska lösningar för att tackla deras specifika problem, säger Pontus.

Det kan vara allt från en protes som ersätter en förlorad kroppsdel till en ortos som ersätter en förlorad funktion. Som ortopedingenjör har de ett nära samarbete med ortopedtekniker där de tillsammans arbetar för att anpassa och tillverka hjälpmedlen. De har också ett nära samarbete med läkare, sjukgymnaster, sjuksköterskor och arbetsterapeuter för att kunna hjälpa sina patienter.

Många karriärmöjligheter i en spännande bransch

Utbildningen har skapat nya karriärmöjligheter för både Pontus och Faisal. Branschen är ständigt i utveckling och erbjuder goda framtidsmöjligheter både nationellt och internationellt.

- Vi kan rekommendera ortopedingenjörsprogrammet om du vill arbeta inom en bransch som kombinerar teknisk expertis och sjukvård och där man samtidigt får en unik möjlighet att förbättra andra människors livskvalitet, avslutar Pontus och Faisal.

Sidan uppdaterad