Utbytesterminen bästa minnet för Mathilda

Mathilda, före detta student

Mathilda arbetar som revisorassistent på Deloitte, en tjänst hon fick redan innan hon tog examen från Civilekonomprogrammet.

Att det blev Civilekonomprogrammet för Mathilda berodde mycket på programmets engelska prägel.

– Det var många faktorer som gjorde att jag valde Jönköping University (JU). Den största var att civilekonomprogrammet var på engelska vilket innebar att jag skulle få en svensk titel i Sverige men även möjlighet att jobba utomlands. Sedan visste jag även att JIBS är en dubbelackrediterad handelshögskola (https://ju.se/en/about-us/jonkoping-international-business-school/accreditations-networks-and-rankings.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) något som endast 2% i hela världen är, samt att man var garanterad en utbytestermin. Jag valde företagsekonomi som huvudområde och sedan accounting som inriktning till sista året.

Nu arbetar Mathilda som Audit Associate på Deloitte och hon har nytta av sina erfarenheter och kunskaper från skolan hela tiden.

– Jag tror att själva helheten man fick från utbildningen har jag kunnat dra nytta av i arbetslivet. Det kändes som att man småduttade på alla områden i skolan som man sedan nu har märkt att man känner igen det mesta. Sen lärde man sig tidigt i utbildningen att hantera utmaningar. Man ställdes ofta inför uppgifter som man inte riktigt visst hur man skulle lösa men som man till slut gjorde, och detta är något jag möts dagligen med i mitt jobb nu.

Att studenterna som läser Civilekonomprogrammet är garanterade en utbytestermin tog Mathilda verkligen vara på.

– Jag pluggade en termin i Australien i Canberra. Det var den roligaste tiden under min studietid, helt klart! Jag läste lite blandade kurser inom företagsekonomi, men min favoritkurs var ”Auditing”. Jag hade alltid varit intresserad av revision. När vi läste ”Externredovisning och revision” på JU under första året var revision ett mindre delmoment i kursen och jag minns att jag tyckte att det var riktigt intressant. Så när jag valde kurser till min utbytestermin valde jag en ren revisionskurs, och det var då jag insåg att detta var något jag ville jobba med, vilket det senare blev. Så min utbytestermin har verkligen betytt väldigt mycket för mig, rent karriärmässigt.

Jag lärde mig så mycket annat under min utbytestermin också. Allt från att anpassa sig till en helt annan kultur, plugg-miljö, vara långtifrån hemifrån till exempel! Jag tycker att det var en helt fantastisk möjlighet, då jag även passade på att resa i tre månader längs hela östkusten efter att jag var klar med plugget i Canberra. Alla borde åka på en utbytestermin, man lär sig även så himla mycket om sig själv!

Mathilda fick jobb redan innan examen, något hon är väldigt tacksam över.

– Jag fick mitt jobb som revisorassistent på Deloitte i Göteborg i juni 2018, jag tog examen i juni 2019 och började jobba i augusti 2019. Så jag fick mitt jobb ett år och två månader innan jag skulle börja vilket jag är väldigt tacksam över. Det kändes helt fantastiskt att det löste sig så tidigt och att jag slapp oroa mig under sista året över att hitta jobb.

På frågan om hennes bästa minne under studietiden svarar hon sin utbytestermin.

– Det måste vara min utbytestermin i Australien, helt klart! Jag har nog aldrig pluggat så mycket som jag gjorde där, samtidigt som jag var väldigt bra på att ta vara på allt vad den australienska studentkulturen innebar. Efter terminen så stannade jag kvar och reste i tre månader efteråt, och gjorde hela östkusten, vilket var amazing!! (och ett helt fantastiskt sätt att kunna passa på att resa samtidigt som man pluggade).

Mathilda poängterar att man ska tro på sig själv och våga gå sin egen väg.

– Det största rådet jag har, såhär i början av min karriär, är att man ska gå sin egen väg, göra det man själv vill och inte tänka på vad alla andra väljer för karriärvägar och så vidare. Sedan tror jag mycket på att vara nyfiken, visa sitt driv och vara ödmjuk. Ett vinnande koncept, som jag även tror mycket på, är att våga lita på sig själv.

"Jag önskade att någon sa till mig när jag pluggade var att när allt känns som allra mest hopplöst, så kommer du att lösa det på ett eller annat sätt och sen kommer du att skratta åt hur uppgivet allt var då."

Under sin studietid på JU kan man engagera sig i en mängd olika föreningar. Mathilda jobbade som studentambassadör, något hon trivdes mycket bra med.

– Jag jobbade som studentambassadör under mina fyra år vilket var riktigt roligt! Vi åkte runt på mässor runt om i Sverige och promotade JU, höll seminarier och pratade mycket med blivande studenter. Det jobbet passade mig perfekt och jag trivdes som fisken i vattnet.

Mathilda skickar med några hoppfulla tankar om både studentlivet och yrkeslivet.

– Något jag önskade att någon sa till mig när jag pluggade var att när allt känns som allra mest hopplöst, så kommer du att lösa det på ett eller annat sätt och sen kommer du att skratta åt hur uppgivet allt var då.

Något jag önskade att någon sa till mig när jag skulle börja jobba efter examen är att det kommer bli tufft. Det kommer vara något helt annat än plugget och all ens trygghet efter fyra år i skolan kommer att rubbas en del, men att man kommer att klara det. Man kommer växa och anamma den nya situationen med storm om man är riktigt taggad! Och du, du kommer älska det!

Sidan uppdaterad