Bred utbildning för brett yrke

En stark tro på att det alltid finns en väg uppåt för människor i utsatta situationer – det är en grundsten för den som vill arbeta som socionom. Det säger Benjamin Barassa, som avverkat två år på socionomprogrammet.

Benjamin, student

– Min inställning har alltid varit att jag ska jobba med människor på ett eller annat sätt. Dessutom hade jag hört gott om både Jönköping och utbildningen, säger Benjamin Barassa.

Tidigare har Benjamin bland annat arbetat som ungdomsledare och med ensamkommande flyktingar. Efter två års socionomstudier kan han konstatera att programmets bredd är en av fördelarna inför det väntande yrkeslivet.
– Det är en bred utbildning för ett brett yrke. Kurserna är väldigt olika och du känner naturligtvis extra mycket för vissa av dem. Just nu vet jag inte exakt vad jag vill jobba med i framtiden, men troligtvis med ungdomar inom kriminalvården eller behandlingsområdet.

Att följa människors utveckling och olika skeenden i livet är en stark drivkraft enligt Benjamin.
– Som socionom kommer du ofta möta människor som har haft det tufft av olika skäl och att få vara med dem på vägen upp är väldigt inspirerande. För egen del krävs det nog tålamod och en stark tro på människor för att kunna påverka på rätt sätt.

Ytterligare ett antal kurser återstår innan det är dags för socionomlivet på allvar. Betyget på programmet så långt blir högt.
– Jag skulle verkligen rekommendera både programmet och skolan. Det känns som att de inte är nöjda bara med att ha en högskola, utan allt utvecklas hela tiden och man vill få hit fler studenter.

Benjamin Barassa, student på Socionomprogrammet, Hälsohögskolan. 

Sidan uppdaterad