”Utbildningen har gett väldigt mycket, inte bara hur människan fungerar utan även tekniken”

Elin Bergenbrink och Amanda Heiel läser båda sina sista terminer till biomedicinska analytiker med inriktning klinisk fysiologi. De tycker tiden att plugga går fort. Och det roligaste med programmet är blandningen mellan teori och praktik där människokroppen är i fokus.

Student tar ultraljud

Elin Bergenbrink läser sista året till biomedicinsk analytiker med inriktning klinisk fysiologi.

Innan de började söka efter utbildning för att studera vidare efter gymnasiet visste inte någon av dem vad en biomedicinsk analytiker var, att yrket ens fanns. Men ju mer de läste, desto mer intressant tyckte de programmet verkade. Båda är nu mycket nöjda med sina val av utbildning.

- Jag var intresserad av biologi och kemi och ville samtidigt arbeta praktiskt. Här får jag göra det. Roligast är att få lära sig de olika undersökningarna man utför, säger Elin.

På studentkliniken få de öva

student biomedicinska analytiker

Amanda Heiel pluggar med Elin och rekommenderar utbildningen om du är intresserad av människan, teori och det praktiska.

Som biomedicinsk analytiker tar man fram den bakomliggande diagnostiken med hjälp av olika undersökningar. På skolan finns en studentklinik där de kan öva praktiskt. Utbildningen innehåller även flera veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där de är ute på olika sjukhus för att få erfarenhet av yrket.

- Utbildningen har gett väldigt mycket, inte bara hur människan fungerar utan även tekniken. Exempelvis hur en ultraljudsmaskin fungerar så du förstår vad det är du tittar på och varför du gör undersökningarna, säger Amanda.

Både Elin och Amanda är sugna på att börja arbeta direkt efter examen och känner att det finns goda chanser till jobb direkt.

Sidan uppdaterad