Therese vill göra Sverige och världen till en bättre plats för alla att leva på oavsett vem du är eller din bakgrund

Therese Jonsson vill hjälpa till att göra Sverige och världen till en bättre plats för alla att leva på oavsett vem du är eller din bakgrund. Men i hemmets lugna vrå blir inget gjort, resonerade hon. Därför tog hon
steget och började läsa till socionom.

Therese, student, i högskolans bibliotekFörstora bilden

– Jag vill vara styrkan och rösten för de som av olika anledningar inte kan föra sin egen talan, framförallt barn och ungdomar. Med hjälp av Socionomprogrammet har jag skapat en väg från att ha åsikter hemma i min trygghet till att själv få vara med att påverka, hjälpa och göra skillnad, säger hon.

Näst efter att vara förälder är studera något av det tuffaste hon gjort i sitt liv, menar Therese, som går sista året på Socionomprogrammet.
– Det har varit otroligt utvecklande och fantastiskt roligt. Men jag ska vara ärlig och säga att det är många gånger som ångest, frustration, ilska och tårar har kommit som ett brev på posten, tillsammans med känslan av att vilja ge upp. Men det har å andra sidan varit mycket skratt, glädje, inspiration och känslan av att aldrig vilja sluta studera för det är så häftigt att få lära sig så mycket som vi gör.

Även om Therese tycker att alla kurser och moment i utbildningen har varit bra och roliga vill hon gärna lyfta fram VFU lite extra.
– VFU-veckorna var helt fantastiska. Allt blev så verkligt när det teoretiska kunde omsättas i praktiken, hela utbildningen blev verklig och påtaglig. Juridiken måste jag också säga var både spännande och intressant, att få lära sig om lagen, människors rättigheter i samhället. Även allt kritiskt tänk kring forskning kommer jag ta med mig vidare i livet.

Som tvåbarnsmamma menar Therese att hon kanske inte motsvarar den typiska bilden av en student, men säger att om man verkligen vill utbilda sig är det bara att ta steget, oavsett bakgrund.
– Jag kan verkligen rekommendera Hälsohögskolan oavsett vem du är, ung, äldre, singel, med familj, ja alla kan gå här. Och jag uppmanar alla som vill studera att våga, för denna utbildning har så fantastiska lärare och klasskamrater som vill ge stöd.


Sidan uppdaterad