Caroline kombinerar arbete inom primärvården och på mikrobiologen

Caroline Värme flyttade till Jönköping från Södra Vi utanför Vimmerby för att studera det naturvetenskapliga basåret för att förbereda sig för studier på Biomedicinsk Analytiker (BMA) programmet med inriktning laboratoriemedicin. En vecka efter att hon tog examen år 2019 började hon jobba som BMA på den arbetsplats hon är på idag.

Caroline Värme, på sitt arbete inom Region Jönköpings län.

Caroline Värme, på sitt arbete inom Region Jönköpings län.

- När det var dags att välja utbildningsort blev det ganska självklart för mig att fortsätta plugga på Hälsohögskolan och Jönköping University, berättar Caroline.

Idag har Caroline en kombinerad tjänst inom Region Jönköpings län (RJL). Hon hade redan innan examen fått sommarjobb, och började arbeta veckan efter examen och har sedan dess blivit kvar inom RJL.

- I mitt nuvarande jobb har jag en kombination av arbete på primärvårdslabb och på mikrobiologen. Så har väldigt varierade arbetsuppgifter allt från provtagning och analysering av patientnära analyser till odling av bakterier, berättar Caroline.

Vad är det bästa med ditt arbete idag?

- Jag trivs bäst med variationen i mitt arbete och mina underbara kollegor, säger hon.

Utbildningen gav Caroline en överblick både teoretiskt och praktiskt inom yrket, vilket har gett en förståelse för de arbetsuppgifter hon har idag. Under studietiden var det framförallt den verksamhetsförlagda utbildningen (även kallat VFU eller praktik) som hon uppskattade.

- Mitt bästa minne från studietiden är den verksamhetsförlagda utbildningen. Under den tiden får man användning av den teori man läst under utbildningen. Det var även spännande att få komma ut och se hur arbetet fungerar i verkligheten, säger Caroline.

Till blivande studenter inom Biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin vill hon skicka med några tips;

- Mina karriärtips till blivande studenter är att använda sig av den breda utbildningen man faktiskt får. Jag skulle även säga att man inte ska vara rädd för att testa olika verksamhetsområden, men också att se till att ha roligt under studietiden och ta vara på den! avslutar Caroline Värme.

Sidan uppdaterad