Grace, student, Grafisk design och webbutveckling

Grace Ma

Dagen innan Grace Ma tog examen från New Media Design-programmet på Tekniska Högskolan i Jönköping tilldelades hon utmärkelsen Global Swede 2020 från utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

- Det finns ingen bättre examenspresent än att få ett så stort erkännande från andra, säger hon.

Grace Ma är tacksam för utmärkelsen och ser det som ett erkännande för hennes ansträngningar under åren på JTH.

- Även när jag har fått positiv feedback från mina lärare och klasskamrater, har jag varit lite osäker. Priset har skingrat mina tvivel och gav mig självförtroende att gå framåt, säger hon.

Syftet med Global Swede är enligt Svenska institutet att skapa broar av gränsöverskridande och multikulturella nätverk som ska bidra till svensk handel och gynna arbetet med att nå framtida lösningar. Grace Ma menar att priset inte bara betyder något för hennes personliga karriär och utveckling, utan även uppmuntrar henne att vara en informationskanal för både hennes hemland Kina och för Sverige.

- Jag älskar idén bakom utmärkelsen och ser verkligen fram emot att försöka leva upp till den.

Starkt påverkad av den svenska kulturen

Hon kände inte till Global Swede i förväg, så det var en stor överraskning för henne att hon skulle få det, särskilt när det skedde i sluttampen av hennes utbildning. I hennes ögon är Global Swede inte en utmärkelse bara för henne, utan för alla på JU som välkomnar internationalisering. Hon försöker vara en god representant för både Kina och Sverige och säger att hon har blivit starkt påverkad av den svenska kulturen.

- Jag antar att folk när de ser mig får bilden av hur två kulturer kan integreras på ett harmoniskt sätt.

Det krävs att man är innovativ och något av en entreprenör för att lyckas marknadsföra sig själv som en student i ett främmande land, menar Grace Ma.

- Jag har varit med i flera studentorganisationer och förra året började jag jobba på en app genom programmet Start up Sweden (Tillväxtverket) med utbildning om Kina anpassad för västerlänningar. Det är mycket jobb kvar, men jag har fått en bra start.

Grace Ma tycker att det var inspirerande att delta i Global Swede-ceremonin, som i år var digital på grund av Coronapandemin.

- Under ceremonin började jag inse betydelsen av utmärkelsen och hur stort förtroende jag fått av mina lärare. Jag blev berörd när utrikeshandelsminister Anna Hallberg pratade om vad det innebär att vara en global svensk, säger Grace Ma.

"Fantastiska klasskamrater och lärare på JTH"

Hon trivdes på JTH och känner att hon fick utrymme, resurser och stöd för sina studier. Såhär i efterhand känner hon bara stor tacksamhet och hoppas att andra internationella studenter får uppleva samma sak och möta samma vänlighet som hon gjorde. Hon berättar att hon har träffat fantastiska klasskamrater och lärare som inspirerat henne och som alltid fanns till hands.

- De har varit mycket stödjande och uppmuntrande mot mig och även de förtjänar den här utmärkelsen.

Hon säger att hon till en början var en traditionell student som läste mycket på egen hand, men att hon efter hand lärde sig mer om grupparbete och hur man samarbetar med människor från olika kulturer.

Läs mer om Global Swede Award via den här länken!

Här är JU:s nomineringstext om Grace Ma till Global Swede 2020:

"Grace Ma has been a superstar in every aspect relating to the New Media Design programme at Jönköping University. Her work ethic has led to her reputation where every teacher involved knows her by name. And, as you can see from her portfolio, Grace’s work is absolutely outstanding. I firmly believe that Grace would be a fantastic ambassador for not only this university, but for the whole of Sweden."

Sidan uppdaterad