”Man lär sig mycket om sig själv”

Har jag valt rätt högskoleprogram? För Freija Dam Larsen var svaret inte självklart när hon började läsa till grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem. Den första praktikperioden rätade ut frågetecknet med besked.

Freija, före detta student

Drömmen om ett specifikt framtidsyrke är ett vanligt sätt för en student att beskriva valet av utbildning. I det avseendet skiljer sig Freija Dam Larsen från mängden.

– Jag hade inte gått runt och drömt om att bli lärare på ett fritidshem. Men när jag var ute på praktik kändes det verkligen helt rätt direkt. Därför är det väldigt bra att det ligger en praktikperiod tidigt i utbildningen, så att man kan känna att man har gjort rätt…eller inte gjort rätt, säger Freija Dam Larsen.

Flera faktorer var med och bidrog till den rätta känslan. Den främsta av dem var de varierande arbetsdagarna med barnen.
– Det händer verkligen saker hela tiden och barn är brutalt ärliga vilket jag tycker är fantastiskt. Sen får man faktiskt vara med och göra lite skillnad i någons liv, även om det handlar om små detaljer i vardagen. Utan att vara pretentiös så kanske man trots allt har ett litet finger med när barnens framtid ska formas.

Freijas praktik var förlagd i skolor i Jönköping och Nässjö. De perioderna var även en form av utbildning av den egna självkännedomen.
– Vid sidan om barnens vardag lär du dig väldigt mycket om dig själv. Det blev en slags egen granskning om hur du är och hur du bemöter människor i olika situationer på skolan.

Bemötandet som Freija själv upplevde på Jönköping University när utbildningen startade beskriver hon som välkomnande.
– Jag kände mig väldigt välkommen med insparken och alla events som anordnas. Det är en trygg miljö där det finns något för alla och inte bara det klassiska studentlivet som kan vara lite stereotypt. Bara en sådan detalj som att länstrafiken var med och stöttade med resor under insparken var helt suveränt.

Sidan uppdaterad