Ebba Palmqvist, Penn State University, Pennsylvania

Ebba Palmqvist.

Ebba Palmqvist.

Ebba Palmqvist som läser tredje året på ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan i Jönköping gjorde hösten 2019 en utbytestermin på Penn State University i Pennsylvania, USA.

- Det var verkligen en fantastisk upplevelse. Jag har träffat vänner för livet från hela världen, säger hon.

Ebba Palmqvist läste fem kurser på Penn State University, bland annat ”Architectural Illumination Systems & Design”. Hon samlade även in data inom dagsljus tillsammans med sin professor på universitet.

- Min tid på Penn State var väldigt kul men också självklart väldigt tuff. Att studera fem kurser samtidigt samt på en helt annan nivå en vad man är van vid är väldigt krävande, men samtidigt har jag nog aldrig lärt mig så mycket på så kort tid som där och då, säger Ebba Palmqvist.

Hon upplevde att hela skolsystemet i USA är väldigt annorlunda jämfört med i Sverige. Där lever man praktiskt taget genom universitet och bor, äter, umgås, studerar, idrottar med mera på campus, berättar hon.

Ebba Palmqvist tycker att hon utvecklades oerhört mycket genom sin utbytestermin på Penn State.

- Jag vågar ta för mig på ett annat sätt nu, är mer självsäker och har byggt upp internationella kontakter inom branschen. Men framförallt har jag växt något enormt kunskapsmässigt, säger hon.

Till andra som funderar på att göra en utbytestermin är hennes råd: åk!

- Om får chansen att studera utomlands under en utbytestermin så ska man ta den. För mig var detta en otrolig upplevelse på alla plan, säger hon.

Sidan uppdaterad