Premiärstudenter på nytt ingenjörsprogram

Hösten 2016 ansökte Jönköping University om tillstånd att utfärda civilingenjörsexamen i industriell produktframtagning. Två år senare startade programmet med Therese Tufvesson och Petter Ydrestrand som två av premiärstudenterna.

Therese och Petter, studenter

Petter kom direkt från avslutad gymnasieutbildning i Tranås till Jönköping University.
– Jag har alltid varit intresserad av att plocka isär saker och sätta ihop dem igen. Magkänslan sa att det här var ett bra val och första intrycket av kurserna är att känslan var rätt. Sen lockade det verkligen med praktik och studier utomlands, där jag siktar på USA som alltid har fascinerat mig, säger Petter.


I framtiden lockar en karriär med fokus på energismarta lösningar.
– Målet är att jobba som ingenjör med inriktning mot exempelvis elbilsmarknaden eller solceller. Får man drömma skulle Tesla var en perfekt arbetsplats, alternativt att starta eget i samma bransch och konkurrera ut dem, säger Petter med ett skratt.

Therese Tufvesson hoppade på utbildningen med några års jobb och resande i bagaget. Bland annat vistades hon i USA, Nya Zeeland och Australien, där arbetsuppgifterna innefattade staketkonstruktioner på bondgårdar och vägbyggen.
– Problemlösning är en av mina styrkor och det hade jag nytta av då. De första kurserna i produktframtagning och projektledning har också handlat mycket om att lösa problem, så jag är väldigt nöjd hittills.

Från början var Therese inriktad på att läsa programmet Energi-Miljö-Management i Linköping, vilket var hennes förstaval. Uppstarten i Jönköping fick henne dock att omvärdera situationen.
– Nu är jag faktiskt väldigt glad att det blev Jönköping. Atmosfären på skolan är fantastisk, insparken var ett härligt mottagande och utbildningen känns väldigt bra säger Therese.

Therese Tufvesson och Petter Ydrestrand, studenter, Civilingenjör: Industriell produktframtagning.

Sidan uppdaterad