"Utbildningen har hjälpt mig se saker ur ett bredare perspektiv"

Engineering Management uppmuntrar till brett tänkande, vilket är värdefullt och eftertraktat inom ingenjörsområdet. Det har hjälpt mig att se saker ur ett bredare perspektiv i mitt arbete som ingenjör.

Alexander Hutchings, före detta student, Engineering Management

Jag kommer ursprungligen från Nya Zeeland och läste min kandidatutbildning i Aeronautical Engineering vid University of New South Wales i Australien. Efter examen arbetade jag under närmare sju år i flera roller kopplade till flygplansunderhåll, främst underhållsledning. Efter ett par år kände jag att jag ville fördjupa mina kunskaper genom en masterexamen. Det saknas ofta en tydlig koppling mellan företagsledning och den tekniska delen av verksamheten, särskilt när det gäller saker som strategi och affärsutveckling. Jag ville förstå båda sidor och varför olika grupper beter sig som de gör.

Jag sökte efter en masterutbildning som kunde matcha mina krav och valet föll på JIBS och Engineering Management. Programmet fokuserar på skärningspunkten mellan teknik- och affärsvärlden. Jag skulle säga att det handlar om företagsutveckling och ledning anpassat för personer med ingenjörsbakgrund. Engineering Management mötte alla de förväntningar jag hade på det mastersprogram jag sökte.

Programmet förbereder dig för ditt framtida yrkesliv då stor del av utbildningen bygger på teamwork där du arbetar tillsammans med människor med olika kulturell bakgrund. Föreläsarna ger dig vanligtvis inte svaren. Du får istället de resurser och frågor du behöver för att kunna utforska uppgiften på egen hand. Många av uppgifterna är öppna och det är upp till dig vilken riktning du väljer att gå för att komma fram till en lösning. Naturligtvis är några av kurserna, som till exempel accounting, mer direkta men oftast är det är upp till dig att söka svaren. Eftersom jag uppskattar att arbeta ”brett” bidrog arbetssättet verkligen till min professionella utveckling. Programmet lär dig se helheten och utvecklar dina ledaregenskaper. Den del i utbildningen jag uppskattade allra mest var arbetet med uppsatsen. Det innebär verkligen en fantastisk möjlighet att utforska ett område som kanske ligger utanför din vanliga expertis på djupet.

Efter examen har jag stannat i Sverige. Jag fick erbjudande om ett ett bra jobb på SAAB i Linköping redan innan jag tog examen och arbetar nu där som systemingenjör.

Jag tror att det är en kombination av flera saker som gör JIBS till en sådan bra handelshögskola. Storleken och de fysiska lokalerna är definitivt två faktorer som bidrar till det. Att skolan, relativt sett, inte är så stor gör att upplevelsen blir mycket personlig och du har möjlighet att bygga ett nätverk av kontakter du kommer ha nytta av i ditt framtida yrkesliv. En annan viktig faktor är naturligtvis professorerna och den övriga lärarkåren som alla är högt respekterade inom sina respektive områden. Jönköping är dessutom en fantastiskt vacker och en trevlig stad att bo i. Även om staden inte är så stor finns allt du behöver för att din studietid ska bli ett minne för livet.

Sidan uppdaterad