Jakob, före detta student, 3D-teknik

Jakob fick anställning direkt efter sin examen och jobbar nu som 3D-konstruktör på ett företag som konstruerar och tillverkar kontrollutrustningar, modeller och prototyper till verkstadsindustrin.

Jakob, före detta student, vid sin jobbdator

Jakob tog examen en torsdag och började jobba redan måndagen därpå. För att kunna få det jobb han ville ha var utbildningen direkt avgörande.

– Studierna har varit A och O för att jag ska kunna få jobbet, det hade jag aldrig fått annars. Utbildningen innehöll långa perioder med projekt hos olika företag. Det ger en god inblick i hur det kan vara att jobba som konstruktör. Skillnaden mellan olika konstruktörsjobb kan vara stor.

Jakob sitter mycket framför datorn och konstruerar, men träffar även personalen i produktionen ibland, för att stämma av och se till att det han ritar inte ska bli onödigt krångligt att tillverka.

– Just nu jobbar jag med att ta fram produktspecifik kontroll och mätutrustning. Mycket av det jag ritar tillverkas i huset, men en del skickas för tillverkning hos underleverantörer.

Oavsett var man hamnar och exakt hur arbetsbeskrivningen ser ut tycker Jakob att det finns saker att tänka på som underlättar när man är ny i sin roll.

– Steg ett är nog att släppa all stolthet kring det man har konstruerat.

Kommer man ny till ett ställe så finns det garanterat folk där som har större erfarenhet och då ska man passa på att ta lärdomar det de kan. Något som också är mycket viktigt är att man är flexibel. Att ta fram något i en dator är en sak och att tillverka
det fysiskt är en annan.

Jakob ser positivt på framtiden för sin bransch. Möjligheten att effektivisera och förenkla tillverkningsprocesser tror han passar in bra i dagens samhälle.

– Folk har inte tid att vänta. Vill man ha något så vill man ha det direkt. Det gör att det finns mindre plats för misstag och förseningar.

Det är där vi kommer in i bilden och ser till att saker och ting blir rätt från början.

Sidan uppdaterad