Krossade drömmar blev början på något nytt

En fallolycka och skadade handleder krossade Kaspars Stilbrandts tennisdrömmar, men blev istället början på något nytt. Som arbetsterapeut vill Kaspars inspirera andra i samma situation.

Kaspars, före detta student, tillsammans med patient

Kaspars är uppväxt i Lettland och flyttade till Sverige i tonåren för att satsa på sin tennis. Men fallolyckan tvingade honom att tänka om.

– Varje gång jag var hos arbetsterapeuten och såg de små, små förändringarna som vi uppnått tillsammans, så gick jag därifrån glad och förhoppningsfull. Det var då jag bestämde mig för att bli arbetsterapeut. Efter att ha jobbat inom industri och som deltidsbrandman blev jag ännu mer övertygad om att jag vill ha ett jobb där jag möter och hjälper människor, berättar Kaspars.

När han blev pappa och flyttade till Jönköping så öppnade sig möjligheten att läsa arbetsterapeutprogrammet på Hälsohögskolan.

– Baserat på mina egna erfarenheter så trodde jag att jag visste vad en arbetsterapeut gör. Därför blev jag förvånad över bredden. Jag kan arbeta på sjukhus, vårdcentral eller äldreboende, förskriva hjälpmedel, jobba med rehabilitering eller funktionsnedsättningar och så vidare. Det här yrket ger mig möjlighet att utvecklas under resten av livet, säger Kaspars.

Som ensamstående pappa valde han att läsa intensivt dagtid för att kunna vara ledig tillsammans med sin son under kvällar och helger.

– Jag är positivt överraskad av hur bra det har gick. Utbildningen var krävande, men rolig, och jag som är praktiskt lagd kände att det gick fint även med teorin. Eftersom jag fortfarande inte kan helt perfekt svenska, så var jag lite orolig för språket. Men det finns bra hjälp att få. Om du funderar på att söka så ska du inte låta varken språket eller din sociala situation begränsa dig!

Sidan uppdaterad