Elitidrott och studier är en vinnande kombination

Michelle Claesson kombinerar elithockey med heltidsstudier på Hälsohögskolan. Att sköta studierna som ett vanligt jobb har varit en smart strategi.

Michelle, student, utför undersökning på patient

Michelle, som är född och uppväxt i Lidköping, flyttade till Jönköping i tonåren för att spela hockey med HV71s damlag. I dag tillhör hon sverigeeliten och spelar i SDHL. Matcherna spelas runtom i landet, ofta flera gånger per vecka.

– Jag ser på studierna som om de vore ett vanligt jobb mellan klockan åtta och fem. Jag går upp tidigt och pluggar eller går på föreläsningar – allt som ska göras måste ske dagtid. Kvällarna går åt till att träna och spela. Det kräver disciplin men det fungerar också väldigt bra, säger Michelle som nu läser sista året.

– Hockeyn fick styra mitt val av studieort och för min del var det självklart att söka en utbildning på Hälsohögskolan. Jag visste att jag vill jobba med människor men jag ville inte bli sjuksköterska. Biomedicinsk analytiker lät spännande eftersom yrket kombinerar mötet med människor, teknik och självständigt arbete.

Programmet inleds med omfattande studier inom klinisk fysiologi, anatomi och sjukdomslära.

– Därför var det extra roligt att få komma ut på den verksamhetsförlagda utbildningen och få omsätta sina kunskaper i praktiken. Jag fick också bekräftat att det här är rätt yrkesval för mig. Som biomedicinsk analytiker har man relativt korta patientkontakter men får jobba självständigt i mötet med patienten, vilket jag trivs med.

Då inte alla sjukhus har egna avdelningar för klinisk fysiologi så får man vara beredd på att göra sin VFU i andra delar av Sverige. Michelle har varit på sjukhuset i Eskilstuna och ser nu fram emot ytterligare en VFU-period vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Jag trivs så bra här. Jönköping är verkligen en riktig studentstad, man känner sig välkommen och som nyinflyttad har du alla möjligheter till en aktiv och rolig fritid. Jag älskar att spela hockey och tycker att det är fantastiskt att kunna kombinera den med meningsfulla studier och – så småningom – ett spännande jobb.

Sidan uppdaterad