Värdefull kontakt med arbetslivet under utbildningen

John valde att arbeta, skaffa familj och bygga hus innan han började studera på högskolan. Han hann fundera både en och två gånger på om det var rätt att hoppa på en ny karriär, men så här i efterhand ångrar han inte beslutet en enda sekund.

– Mitt råd till andra i min situation är att våga. Ta steget och byt spår om du är sugen på något nytt. Jag tror dessutom att jag hade fördel av att ha arbetat innan studierna.

I dag jobbar John som vägprojektör på Sweco i Jönköping; ett jobb han började på direkt efter sin examen.

– Det började med att jag gjorde min Näringslivsförlagda kurs, NFK, här på Sweco. Under sju veckor fick jag då möjligheten att se verksamheten från insidan och förstå vad yrket handlar om. Jag höll kontakten med gruppchefen och när det sedan var dags att skriva examensarbetet satt jag flera dagar i veckan hela sista terminen på kontoret. Och på den vägen är det.

– Mina arbetsuppgifter ser olika ut i nästan varje projekt, och beroende på vad man jobbar med för tillfället. Jag sitter oftast på kontoret, men då och då händer det att det blir någon dag i fält med mätteknikerna.

– I ett vägprojekt kan vi som konsulter komma in i många olika faser. Beroende på var i processen projektet befinner sig skiljer sig arbetet något, men i grund och botten handlar det om att skapa en modell av vägen som skall byggas, och sedan från denna plocka ut den information som behövs för det skede man befinner sig i.

John tycker att utbildningen gav honom en bra grund att bygga vidare på.

– Den är bred, något som naturligtvis både kan vara positivt och negativt, men jag tror att förståelsen för helheten och hur processerna fungerar är väldigt bra att få med sig. Sedan ska man ju inte på något sätt tro att man är fullärd när man kommer ut från högskolan. Men man har med sig grunden för att lättare kunna ta till sig ny kunskap när man väl börjar arbeta. Jag lär mig nya saker varje dag.

Sidan uppdaterad