Jonathan, Belysningsprojektör på Fagerhult

Jonathan Berg skaffade ett stort nätverk under studietiden och hade anställningen klar redan innan han avslutat sin utbildning.

Jonathan, före detta student, på sin arbetsplats

Jonathan har nyligen börjat sin första tjänst som belysningsprojektör/säljare på Fagerhults Belysning.

– Branschen växer så det knakar, och jag tror att den kommer se mycket annorlunda ut i framtiden. Ny teknik utvecklas hela tiden, vilket gör att man kan använda ljus i olika applikationer som man inte kunde göra innan. Man blir mindre begränsad i vad man faktiskt kan göra med ljus rent tekniskt.

Jonathans tid vid JU började med några fristående kurser på Högskolan för lärande och kommunikation, bland annat psykologi, innan han hittade till Ljusdesignprogrammet och kände att det var rätt väg.

– Som ljusdesigner tror jag att man har stor nytta av att vara lyhörd, ödmjuk och social. Det kommer vara många kundmöten och där är den sociala kompetensen oerhört viktig. Utbildningen och branschen är ganska tekniskt inriktad, så ett visst intresse
för teknik behövs. Vissa projekt kräver att man ska vara kreativ, vilket jag tror är oerhört viktigt om man ska bli framgångsrik som ljusdesigner. Sist men inte minst måste man kunna arbeta bra i grupp. Det gäller under utbildningen men även i arbetslivet.

Utöver studierna och det som skolan anordnade valde Jonathan att lägga en hel del tid på eget nätverkande, till exempel genom att besöka relevanta mässor och tillställningar. Det gör att han skaffat en stabil grund för sin framtida roll som ljusdesigner.

– Som student har man ett stort ansvar att själv forma sin studietid och vad man vill få ut av den. Om man investerar tid i sin utbildning tror jag snarast att jobbfrågan sedan kommer att handla om vilket jobb du ska välja. Efter att ha läst ljusdesign kommer det att finnas jobb för den som vill. Utbildningen kräver mycket av den studerande, men det blir vad man gör det till.

Sidan uppdaterad