”Från Danmark till Sverige - för den unika utbildningen Prosthetic and Orthotics”

Lasse B Westendorp, utanför Hälsohögskolan där han pluggar Prosthetics and Orthotics.

Lasse B. Westendorp studerar sin fjärde termin på Prosthetic and Orthotics. Han påbörjade först en utbildning i "Sports science" i Danmark, men bestämde sig för att utmana sig själv och flytta till Sverige för att studera till det han verkligen vill arbeta med – nämligen att hjälpa patienter som behöver proteser och ortoser.

När det gäller valet av skola blev det enkelt, eftersom Hälsohögskolan vid Jönköping University är det enda lärosäte i Skandinavien som erbjuder utbildningen Prosthetics and Orthotics.

- För mig som internationell student, trots att jag bara kommer ifrån Danmark, så känner jag verkligen att Jönköping är en studentstad. Det är lätt att knyta kontakter när man bor på studentboende och kommer utifrån, berättar Lasse.

- Klasserna på programmet är små, vilket gör att man får en bra sammanhållning bland klasskamrater och en bra relation till lärare. I skolan har vi nu helt nya lokaler med verkstad och patientrum, dit kommer frivilliga personer som är i behov av de hjälpmedel vi under perioden läser om. Att ha klinik med verkstad i skolan ger oss möjlighet att direkt få användning av vår teoretiska kunskap i praktiken!

Programmet blandar teori och praktik och det är aldrig långt mellan det som lärs ut på föreläsningarna och att använda det i praktiken i studentklinken.

- På vårt program använder vi verkligen teorin för att förstå och bygga på hantverket och jag tycker att det är coolt att vi redan i skolan får testa på att gå igenom hela processen med patienter. Från att träffa dem för att undersöka behov, till att tillverka protesen eller ortosen och sedan träffa dem igen för att prova ut och ändra, innan den faktiskt går att använda på riktigt. Precis som i verkligheten, säger Lasse.
Lasse i studentkliniken på Hälsohögskolan.

Lasse i studentkliniken på Hälsohögskolan.

Förutom studierna har Lasse också varit engagerad i ett studiesocialt sällskap, Hälsohögskolans sexmästeri, Cellskapet som planerar sittningar och Kick Off-veckan för nya studenter.

- Jag gick med för att lära känna nya människor och lära mig mer svenska, men det var så mycket mer! Som student är det ganska lätt att isolera sig och därför är mitt tips att engagera sig. Ju mer man bjuder på sig själv och engagerar sig, desto mer får man tillbaka. Att vara med och planera Kick Off-veckan och sedan se hur bra allt blev är det roligaste hittills under min studietid, och då har jag fortfarande hälften kvar, berättar Lasse.

Sidan uppdaterad