Nina läste till tandhygienist - arbetar nu som chef i Stockholm

Nina Knezevic, 28, hade alltid vetat att hon ville arbeta med människor. Därför drogs hon till tandhygienistprogrammet på Hälsohögskolan, Jönköpings University. I dag har hon en chefsposition på tandvårdskedjan Aqua Dental i Stockholm.

Porträttfoto av Nina Knezevic

Jag började studera till tandhygienist år 2010 och tog examen 2013. Jag ville gå på en skola med ett bra campus och bra gemenskap mellan studenterna, och blev då rekommenderad Hälsohögskolan vid Jönköpings University av en kompis som redan pluggade där. Jag upplevde att det fanns ett bra samarbete mellan lärarna och att de var väldigt kunniga. Det bästa med utbildningen tyckte jag var det utbytessamarbete som gav mig möjligheten att åka till en by i Tanzania under sista året när jag skrev c-uppsats. På plats fick jag till exempel utbilda sjuksköterskor på närliggande sjukhus om tandvård. Det var nog det mest roliga och utvecklande jag gjort.

Hjälper patienter till en bättre hälsa

Det bästa med att vara tandhygienist anser Nina vara den relation man ofta bygger upp med sina patienter.

Det bästa med yrket är att få vara där för patienterna och hjälpa dem uppnå en god hälsa överlag. När jag märker att en patient verkligen behöver hjälp, lyssnar på mig och jag kan se att det blir bättre för varje besök, då väcks verkligen glöden inom mig.

Stora möjligheter som tandhygienist i Stockholm

Nina poängterar att det är en utvecklande yrkesroll med många möjligheter. Det finns exempelvis möjligheter till att utveckla en bredare tandhygienistroll än att endast arbeta kliniskt. Man kan även ta sig an mer administrativa roller, arbeta som säljare på företag eller forska. Själv har hon en bred roll på tandvårdskedjan Aqua Dental i Stockholm. Där arbetar hon som tandhygienist och receptionistchef. Som receptionistchef är hennes uppgifter bland annat att skapa scheman, delegera arbete, administrera olika dentala system samt bemöta missnöjda patienter.

– Jag lockades till Aqua Dental på grund av deras goda rykte. Efter att ha arbetat här i ett år är jag nu också receptionschef. Det visar verkligen att tandhygienistyrket kommer med goda möjligheter till vidareutveckling och jag trivs otroligt bra i den kombination av arbetsuppgifter min roll innebär, säger Nina.

Att vara receptionschef på Aqua Dental Express, kliniken som Nina arbetar på, kräver ett ansvar för patienter till upp emot 80 behandlare. Med tanke på det stora flödet människor är det viktigt att hålla en harmonisk stämning som resulterar i att patienterna känner sig omhändertagna, och samtidigt ge medarbetarna struktur.

– Ibland känner sig patienterna oroliga inför sin behandling, och vissa har kanske genomgått en för dem relativt jobbig behandling. Då är det viktigt att vi i receptionen är förstående och omtänksamma. Min kompetens som tandhygienist hjälper mig i min roll som receptionschef eftersom jag har stor förståelse för behandlingars komplexitet, patientflöden samt förstår vikten av struktur – både för medarbetares och patienters skull. Det är också tvärtom, min roll som verksam i receptionsverksamheten hjälper mig i min roll som tandhygienist med tanke på alla personer och personligheter jag på olika vis interagerar med.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa till tandhygienist?

Det är en väldigt rolig utbildning som leder till en utvecklande yrkesroll. Du kommer att träffa så många olika människor vilket kommer få dig att utvecklas otroligt mycket som person. Det krävs ganska mycket pondus att få en patient att lyssna på en och att ändra sina rutiner. Det gör yrket utmanande, men på ett positivt sätt. Man måste helt enkelt lära sig att motivera folk.

Nämn tre bra egenskaper som du tycker är viktiga att ha som tandhygienist

Att vara lyhörd, passionerad och tålmodig.

Sidan uppdaterad