"Ortopedingenjör är en unik utbildning med praktiska och problemlösande inslag"

Josefin, före detta student, arbetar med en protes

Josefin Lång, tidigare student Ortopedingenjörsprogrammet, idag arbetar hon i Oslo som legitimerad ortopedingenjör.

"Ta vara på din studietid – den går fortare än du tror!" - det rådet vill Josefin Lång, tidigare student på Ortopedingenjörsprogrammet (Prosthetics and Orthotics) skicka med till blivande studenter. Idag jobbar Josefin som legitimerad ortopedingenjör i Oslo.

Hälsohögskolan - ett självklart val

- Jönköping University är faktiskt den enda skolan i Sverige som har just den här utbildningen och jag hade hört mycket positivt om Jönköping som studentstad. Utbildningen är den perfekta mixen mellan teknik och människa.

Studentklinik på campus

- Klasserna på programmet är små, vilket gör att man får en bra sammanhållning bland klasskamrater och en bra relation till lärare. I skolan har vi nu helt nya lokaler med verkstad och patientrum, dit kommer frivilliga personer som är i behov av de hjälpmedel vi under perioden läser om. Att ha klinik med verkstad i skolan ger oss möjlighet att direkt få användning av vår teoretiska kunskap i praktiken!

Josefin på sin arbetsplats i Oslo, Norge.

Josefin Lång på sin arbetsplats i Oslo, Norge.

Studera utomlands – under en termin eller en kurs

- Jag fick ett Minor Field Study-stipendium, vilket gjorde det möjligt för mig att åka till utvecklingslandet Kiribati under 8 veckor. På de små stillahavsöarna träffade vi och intervjuade patienter som mist benet och fått tillgång till protes för att samla in data som sedan resulterade i en kvalitativ studie. Resan gav mig insyn i en helt annan livsstil och jag lärde mig hur hjälpmedel måste anpassas på olika sätt, beroende på miljö, klimat och kultur.

En bra arbetsmarknad väntar

Josefin i sin studentoverall

Josefin Lång var under sin studietid på Hälsohögskolan ordförande i Hälsosektion, här är hon i sin vita overall full av så kallade patches.

- Redan under mitt sista år på utbildningen fick jag jobberbjudanden, men jag valde istället att stanna kvar ett extra år för att jobba som Ordförande i Hälsosektion. Som ordförande ansvarar du över studenterna på Hälsohögskolan och arbetar med allt ifrån studiemiljö, utbildningsfrågor och arrangerar flera sociala evenemang. Du är i stort sett länken mellan ledningen på skolan och studenterna. Efter det mandatet fanns det många olika jobbalternativ för mig, ortopedteknik är en bransch som hela tiden utvecklas och har goda framtidsutsikter både i Sverige och internationellt!

Sidan uppdaterad