Från mållinje till marknadschef

Att kombinera simning, cykling och löpning i ett triathlon blir allt populärare. Frida Grundströms jobb är att få ännu fler att testa den utmanande tävlingsformen.

När Frida Grundström korsade mållinjen på Ironman 70.3 i Jönköping 2016, kom tankarna på triathlontävlingen som den perfekta arbetsplatsen. Dilemmat var att organisationen bakom Ironman, med huvudkontor i Florida, sällan anställde personal i Sverige.
– Men kort efter loppet dök det plötsligt upp en annons där de sökte en marknadschef för Skandinavien.

Efter examen på civilekonomprogrammet i Jönköping hade Frida arbetat som frilansande copywriter och översättare. När Ironmans annons ledde till intervju och anställning tvekade hon inte.
– Egentligen var jag inte särskilt intresserad av ekonomi, men för att få en så bred marknadsutbildning som möjligt valde jag civilekonomprogrammet. Nu fick jag, som har idrottat hela livet, chansen att jobba med marknad, kommunikation och sport.

Idag marknadsför Frida de olika Ironmantävlingarna i Skandinavien och Baltikum. Oavsett om det rör sig om resor för att träffa deltagare eller produktion av texter och rörligt material till sociala medier, handlar det i grund och botten om att inspirera och motivera.
– Vår loppstrategi är att alla ska kunna börja i någon ände oavsett förutsättningar. Därför har vi allt från fyrakilometers-lopp till full Ironman. Det gör också att man träffar väldigt många olika människor och det är fantastiskt roligt. Vi har exempelvis haft deltagare som är gravida i sjunde månaden eller som har varit kraftigt överviktiga och använt Ironman som en vändpunkt i livet.

I marknadsarbetet händer det ofta att tiden på Jönköping University gör sig påmind.
– Jag fick verkligen erfarenheter och vänner för livet där och flera har jag även kontakt med genom jobbet. Vi brukar nämna ibland att ”oj, vi pluggade ihop och nu sitter vi här och har samarbeten i yrkeslivet”.

Frida Grundström, alumn Civilekonomprogrammet, Jönköping International Business School. Idag Marknadschef Ironman Scandinavia.

Sidan uppdaterad